top of page
Search

Weekend Getaway vol.1: Dirty Boots

Dugo sam planirao uvesti kategoriju mikstejpa ili plejliste na blog, no nisam imao jasnu koncepciju kako bi to izgledalo. Razmišljao sam o žanrovskim listama, izboru najzanimljivije nove glazbe, no sve mi se činilo nekako usko i ograničavajuće.


Stoga sam odlučio da je jedino ograničenje - format. Dvadeset pet pjesama je pristojan broj, unutar kojeg se može stvoriti željena atmosfera bez da se nepotrebno upila.

Pjesme za prvo izdanje, a vjerojatno i za sva sljedeća, sam birao po sljedećem principu: padne mi napamet pjesma oko koje gradim ostatak miksa do broja dvadeset pet. Izbor pjesama prepliće neke dobro znane favorite, ali i vrlo friške stvari, mlade bendove i veterane. Možda nije uvijek najlogičniji, ali dosta dobro ilustrira kako funkcionira moja glava.


U ovom konkretnom slučaju pošao sam od "Dirty Boots", dobro znanog otvarača s "Goo", komercijalnog proboja Sonic Youth, pa mi se njena mračna, ali ritmična i propulzivna atmosfera učinila odličnom podlogom za presjek novijeg post punka, dance punka i indie rocka unutar kojeg je podjednak naglasak na teksture i ritam. U tom kontekstu pjesme Bauhausa i The Chameleonsa, baš kao "Dirty" služe kao podsjetnik da ništa ne dolazi niotkud.


Ovaj prvi izbor je dosta gitaro-centričan, no to neće biti pravilo. Moguće je da unutar jednog izdanja bude i značajnih žanrovskih skokova. Naglasak će uvijek biti na atmosferi i određenoj centralnoj ideji unutar pojedinog mikstejpa, a ne to toliko na žanrovskoj ili kvalitativnoj čistoći. Nadam se da će vam biti zanimljivo pratititi izdanja koja će ići na tjednoj bazi barem dotle dok mi god bude imalo smisla slagati.



144 views

Recent Posts

See All
bottom of page