top of page
Search

Dry Cleaning - Scratchcard Lanyard

Način na koji prenose osjećaj grozničave želje za izražavanjem mišljenja, čak i kad je izraženo potpuno izvan konteksta, kompetencije ili čak smisla, čini Dry Cleaning daleko aktualnijim bendom nego što njihova starinska i suha post punk estetika daje naslutiti.


Pretpostavljam da svakom tko prati moje pisanje nije nikakva tajna da jako volim post punk i spoken word. Kad se ta dva komplementarna stila spoje, kao u slučaju londonskog kvarteta Dry Cleaning, onda tek pozorno načulim uši. Dry Cleaning su do sada izdali dva jako dobra EP-ja, no "Scratchcard Lanyard" njihov je prvi singl otkad su potpisali za kultni 4AD.



U središtu bendovog zvuka je ravnodušni, a opet magnetični spoken word vokal Florence Shaw oko kojeg bend plete funkcionalni, suhi i špicasti post punk bez posebnog obraćanja pažnje na strukturu strofa-refren-strofa. Sve ovo smo čuli milijardu puta od kraja sedamdesetih naovamo, no način na koji Shaw piše tekstove djeluje svježe. Spojen s ravnom, ali vrlo energičnom izvedbom, njen stil simulira navigiranje kroz beskonačni skrol surfanja na ekranu mobitela.


Uzmimo npr. “refren”:


“It's a Tokyo bouncy ball

It's an Oslo bouncy ball

It's a Rio de Janeiro bouncy ball

Filter, I love these mighty oaks, don't you?

Do everything and feel nothing

Wristband, theme park, scratchcard, lanyard

Do everything and feel nothing

Do everything and feel nothing”


Hrpa pojmova natiskuje se u potrazi za značenjem, a iako sama Shaw kaže da je inspiraciju pronašla u "cut up" stilu Williama Burroughsa, mene njeni tekstovi najviše podsjećaju na salatu riječi, osjećaja i mišljenja na koje nailazimo po društvenim mrežama i u komentarima medijskog sadržaja. Fraze su često nabijene velikim deklaracijama lišenima konteksta. Kao da se tisuće rasutih misli pokušava spojiti u prostoru koji je i dalje jednostavno prevelik. Način na koji prenose taj osjećaj grozničave želje za izražavanjem mišljenja, čak i kad je izraženo potpuno izvan konteksta, kompetencije ili čak smisla, čini Dry Cleaning daleko aktualnijim bendom nego što njihova starinska i suha post punk estetika daje naslutiti.

74 views

Recent Posts

See All
bottom of page