top of page
Search

Black Country, New Road - Science Fair

Ne pamtim kad sam bio zaintrigiran nekim bendom koji ima samo tri singla kao što je to slučaj s mladim britanskim eksperimentalnim post punk septetom Black Country, New Road.


Lani su izbacili sjajan osmominutni singl "Sunglasses", a sad nastavljaju u revijalnom tonu sa "Science Fair" kojim najavljuju prvi album "For The First Time" koji u veljači 2021. izlazi za Ninja Tune.


Obje pjesme su netipično strukturirane, prepune izmjene tihih monotonih dijelova i freakoutova. Bend u potpunosti koristi blagodati proširene rock postave koja uključuje violine i saksofone. Pripovjedački vokal Isaaca Wooda prepun je sarkazma i pop kulturnih referenci do te mjere da se u "Science Fair" i sam ironično referira na tu činjenicu. U Guardianovoj recenziji bendovog živog nastupa Kitty Empire zaključuje "kako se radi o bendu dvadesetogodišnjaka koji radi glazbu za dvadesetogodišnjake za koje je žanr prevaziđena stvar".



Pogledamo li bendovu Spotify playlistu na kojoj se sudaraju Moondog i Carly Rae Jepsen lako je zaključiti kako je Empire u pravu. No, premda se iz zvuka i ukusa Black Country, New Road itekako može iščitati tipična post Web 2.0 eklektičnost, isto je tako jasno da bend pripada dugoj tradiciji britanskih samosvjesnih, eruditskih art rock bendova koja po samoj prirodi stvari privuče i niz negativnih reakcija, ako ništa zbog potencijalnog snobizma koji takav pristup ohrabruje.


Ipak, ove dvije pjesme daju naslutiti da je bend sposoban za nešto puno više od kratkotrajne hipsterske senzacije. Unatoč ogromnoj količini referenci i simulacije informacijskog zasićenja u tekstovima, Black Country, New Road uspijevaju u konačnici zvučati iznimno emocionalno angažirano i energično. Sad samo ostaje pričekati veljaču za potpuni dojam.


121 views

Recent Posts

See All
bottom of page