top of page
Search

Porijeklo hitova

Za razliku od česte prakse spajanja raznih gostovanja i nedovršenih snimaka u posthumnim izdanjima, "Originals" donosi demo snimke koje proširuju mit ovog plodonosnog, ali i misterioznog izvođača.

Prince - Originals (Tidal/Warner, 2019.)


Prince je bio jedan od onih izvođača kod kojih je ekscentrična osobnost često zasjenjivala neupitni i ogromni talent. Ljudi koji skrbe za njegovu ostavštinu zasad obavljaju rijetko kvalitetan i dostojanstven posao posthumnih izdanja, koja inače često znaju završiti u odvratnoj, brzinskoj financijskoj nekrofiliji. Veliki dio zasluga pripada i samom Princeu. On je na svom čuvenom imanju/studiju Paisley Park čuvao ogromnu zbirku arhivskih snimaka. Za razliku od česte prakse spajanja raznih gostovanja i nedovršenih snimaka u posthumnim izdanjima, "Originals", baš kao i prošlogodišnji "Piano and a Microphone 1983", donosi demo snimke koje proširuju mit ovog plodonosnog, ali i misterioznog izvođača.


Kao što i samo ime upućuje, album donosi originalne snimke pjesama koje je Prince dao drugim izvođačima. Neke su postali ogromni hitovi poput "Manic Monday" u izvedbi The Bangles ili "Nothing Compares 2U" u izvedbi Sinead O’Connor, ali dobar dio njih otpada i na manje poznate pjesme u izvedbi njegovih čestih suradnika i štićenika (Sheila E, Apollonia, The Time, Vanity, Jill Jones …). Ono što im je pak zajedničko s ogoljelim originalima i obradama s "Piano and a Microphone 1983" je dokumentaristički uvid u nepoliranu, nekalkuliranu narav Princeovog eklektičnog, nepredvidljivog talenta.


Prirodno i pomalo očekivano, većina pjesama otpada na gipke synth funk jamove po kojima je Price i postao poznat, no i ima i iznenađenja. "Make up" tako zvuči kao sudar Kraftverka i electroclasha na početku osamdesetih, dok je "Nothing Compares 2U" bila na najboljem putu da umjesto sporogoruće balade bude još jedan raskošni ep u maniri "Purple Rain" ili "When The Doves Cry". Tu joj je sudbinu namijenio i u "originalnoj" obradi u izvedbi The Family, također njegovih štićenika.


Najviše od svega, "Originals" daje uvid u autorski proces autora i izvođača koji je jednakom lakoćom mogao ispaljivati hitove i istodobno se upuštati u neočekivane, bizarne aranžmanske detalje koji su samo dalje potvrđivali njegov smisao za kompoziciju.

78 views

Recent Posts

See All
bottom of page