top of page
Search

Osmosatnih osam

Updated: Sep 8, 2020

Sretan vam Međunarodni praznik rada!


Bruce Springsteen - The Ghost of Tom Joad (1995.)

Prvi put sam ovu pjesmu čuo u paničnom aranžmanu Rage Against the Machine. No, Springsteenova steinbeckovska balada u svakom aranžmanu, pa i ovom hibridnom s gostovanjem Toma Morella, ostavlja isti, iznimno snažni dojam - viziju "Dust Bowl" Amerike tridesetih godina 20. stoljeća protegnutu duboko u sadašnjost i distopijsku budućnost.


Merle Haggard - Working Man’s Blues (1969.)

Postoji li prikladniji žanr za radničke žalopojke od countryja i postoji li prikladniji izvođač od Merlea Haggarda? Zamišljena kao posveta Merlovim fanovima iz radničke klase, pjesma istodobno ponosno razvija svoju "tvrdu" konzervativnu ideologiju u kojoj je socijalna pomoć gora od smrti, ali priznaje i sjajno opisuje monotoniju tvorničkog posla.


Sam Cooke - Chain Gang (1960.)

Soul balada o prisilnom zatvorskom radu koja pobuđuje optimizam. Veliki hit u doba izlaska, u pitanju je pjesma koja pršti životnošću i snagom, što je pomalo ironično uzmemo li u obzir tematiku koju obrađuje. No i to je sasvim moguće s talentom i intrepetatorskim mogućnostima poput onih koje su krasile Sama Cookea.


Pete Seeger - Which Side are You On? (1967.)

Legendarni folk pjevač Pete Seeger ima gomilu aktivističkih pjesama, no njegova verzija pjesme nastale za vrijeme tzv. rata u okrugu Harlan, sukoba radnika i upravitelja rudnika ugljena tridesetih godina prošlog stoljeća u Kentuckyju, odzvanja odrješitošću i grozničavom aktualnošću gotovo stotinu nakon njenog nastanka.


Warren Zevon - The Factory (1987.)

Majstor kantautorskog sarkazma Warren Zevon bio je i majstor svakodnevnih detalja i crnog humora. "The Factory" na njegov osebujan način prati život tvorničkog radnika.

Johnny, I've been working in the factory/Kickin' asbestos in the factory/ Punchin' out Chryslers in the factory/Breathin' that plastic in the factory/Makin' polyvinyl chloride in the factory.


The Clash - Career Opportunities (1977.)

The Clash su poznati po svom političkom angažmanu, ali upravo je ovaj tip brzopoteznog, energičnog propitivanja smisla modernog života ono što ih je i proslavilo. Joe Strummer predstavlja posao kao pretpostavljeno sredstvo za neupadanje u nevolje. Bolje je od vojske, kažu. Do you wanna make tea at the BBC? Do you wanna be, do you really wanna be a cop?


Thursday - For the Workforce, Drowning (2003.)

Beskonačni, monotoni uredski rad kao povod za uglazbljeni napadaj panike. Idealna i vrlo egzistencijalistička tema za emo bend usput prožeta tako različitim motivima kao što su napad na WTC i nemogućnost selidbe iz roditeljskog doma. With everyday It's like the last/Waiting for the life to start, is it always just always ahead of the curve?


Elvis Costello - Welcome to the Working Week (1977.)

Prva pjesma na prvom albumu Elvisa Costella svojom nervoznom dihotomijom između mašte i stvarnosti istodobno savršeno utjelovljuje preokupacije njegovog budućeg opusa i neminovnu neugodu početka tjedna. Costello udara i po urbanom romantizmu koji grad percipira po njegov reputaciji, a ne stvarnosti. Možda baš zbog zatvorenosti u ured.


John Lennon - Working Class Hero (1970.)

Lennon se nije bojao politički obojenih pjesama, ali ova šparna, teška balada ne samo da utjelovljuje njegovo podrijetlo i ideologiju, nego i predstavlja sam čin rođenja u društvo koje nisi odabrao kao svojevrsnu osudu. Vrhunska pjesma koja može poslužiti kao protuargument svima koji misle da su The Beatles, a posebno Lennon, bili perolaki autori.



175 views

Recent Posts

See All
bottom of page