top of page
Search

N.E.R.D.: ritam ne umire

Updated: Jun 12, 2018

Dokaz da futuristički impuls koji su The Neptunes uspostavili u ranim dvijetisućitima itekako i dalje živi u svojim autorima

No One Ever Really Dies (Columbia, 2017.)


Unatoč pozamašnoj listi gostujućih imena, peti album eklektičnog glazbenog projekta Pharrella Williamsa prije svega plijeni izrazito zaraznom energijom proizašlom iz naglašenog, ali nekonvencionalnog pristupa ritmu. Negdje na pola puta između Parliament/Funkadelic Georgea Clintona i vlastitog ranog producentskog rada u The Neptunes, Pharrell uz dugogodišnjeg suradnika Chada Huga kreira šarenu, ekscentričnu pop glazbu koja izrazito odudara od trenutnih predvidljivih pop trendova.


"No One Ever Really Dies" čak i velike gostujuće zvijezde stavlja u nekonvencionalne uloge. Rihanna repa preko njuorlinškim bounceom inspiriranog singla "Lemon", Future je pak i dalje zaštićen autotuneom, ali je zvučni krajolik punkoidne 1000 milja daleko od njegove sigurne zone, a Ed Sheeran sveden je na ulogu pratećeg vokala na reggaeom ozračenoj "Lifting You". Najbolji trenutak albuma je ipak prepušten samom bendu; sedmominutni psihodelični opus "Lightning Fire Magic Prayer" ne samo da pripada u vrh dosadašnjeg vrlo oscilirajućeg Pharellovog opusa, nego i pokazuje da se suvremena pop glazba može mjeriti s artističkim ambicijama koje su razni komercijalno uspješni izvođači iskazivali sredinom sedamdesetih. Prva polovica pjesme otpada na zarazni, ali neurotični ritam i isjeckani vokalni sempl, a druga na skakutavu synth liniju i niz atmosferičnih efekata preko kojih blago varirani ritam poprima daleko drugačija svojstva. Ustrajni, plemenski ritam nosi i "Rollinem 7's" s Andréom 3000, zaokružujući niz ekscentričnih pjesama koje se opiru jednostavnoj karakterizaciji.


Sasvim je moguće da od "Yeezusa" Kanyea Westa nije bilo velikog hip hop izdanja koje ovako slobodno eksperimentira s formom. Pharrell će se nakon ovog ispucavanja kreativne energije vjerojatno vratiti konvencionalnijim formama kakve su obilježile njegov drugi samostalni album "G I R L", no ovo je dokaz da futuristički impuls koji su The Neptunes uspostavili u ranim dvijetisućitima itekako i dalje živi u svojim autorima.

18 views

Recent Posts

See All
bottom of page