top of page
Search

Kratkići: jazz

Za prvi dan ljeta, pet novih različitih, ali vrlo efektnih jazz ostvarenja. Put kroz prostor vrijeme i različite atmosfere.


Natural Information Society with Evan Parker - descension (Out of Our Constrictions) (Eremite, 2021.)

Svaki album ansambla Natural Information Society omanje je čudo. Predvođeni Joshuom Abramsom, koji je bas već odavno zamijenio guimbrijem, sjevernoafričkom vrstom lutnje bogate dubokim tonovima, Natural Information Society sviraju nevjerojatno kreativnu i organsku mješavinu jazza i postminimalizma oplemenjenu raznim svjetskim glazbenim utjecajima. "descension (Out of Our Constrictions)" snimka je živog nastupa na kojemu im se pridružio saksofonist Evan Parker, legenda britanskog free jazza. Nošeni hipnotičkim groovom svih instrumenata, bend stvara organsku improviziranu plesnu glazbu koju treba čuti da bi se se vjerovalo.


Anthony Joseph - The Rich Are Only Defeated When Running for Their Lives (Heavenly Sweetness, 2021.)

Gotovo je nemoguće ne čuti novi album Anthonyja Josepha, britanskog pjesnika karipskog podrijetla, i ne pomisliti na Gila Scootta Herona. Baš kao Heron, Joseph doživljava jazz kao stilsko sredstvo, ali i megafon za svoje stavove. Njegove metafore s lakoćom prolaze kroz elegantnu instrumentalizaciju poništavajući bilo kakav osjećaj opuštenosti koju ona implicira. "The Rich Are Only Defeated When Running for Their Lives" ni u kojem smislu nije suptilan album, ali predstavlja autora koji dobro zna što želi i kako to postići.


Portico Quartet - Terrain (Gondwana, 2021.)

"Terrain" predstavlja Portico Quartet kao bend koji se ne boji repeticije. Cijeli album je zapravo jedna trodjelna kompozicija, a melodija i ritam se spajaju u hipnotičku cjelinu. Izrazito modernog zvučnog dizajna, album zapravo ovisi o iskrivljavanju percepcije slušatelja - perkusije, klavirske linije i saksofon, sve se se vrti u začaranim krugovima koji se polako odmataju i otkrivaju. Ovo nije album koji impresionira sviračkim bravurama, već upravo suprotno disciplinom unutar koje svaki pa i najmanji zvuk ima svoje dobro promišljeno mjesto.


Jaubi - Nafs at Peace (Astigmatic, 2021.)

Impresivan debi pakistanskog benda mješavina je spiritual jazza, klasične južnoazijske glazbe i dillastog instrumentalnog hip hopa. Jaubi raznorodnim utjecajima barataju zavidnom vještinom i strpljenjem. Do izražaja dolaze zavidni aranžmani koji uspijevaju spojiti tablu, puhače, divlja moog sola i razne druge stvari koje ne idu nužno jedne s drugima. Rijetko kad se dogodi da je fusion ovoliko prirodan i logičan unatoč načelnim suprotnostima.



Graham Costello - Second Lives (Gearbox, 2021.)

Drugi album škotskog bubnjara i kompozitora Grahama Costella pažljivo je osmišljena zbirka građenja i otpuštanja tenzija. Atmosfera je filmska i vrlo sugestivna, a glazba je kontroliran spoj tradicije i modernih tendencija. Costello ovdje primjenjuje sve od elemenata hard bopa do post rock dinamike kako bi kreirao opipljivu atmosferu i jasan narativ. "Second Lives" nije nešto što niste već čuli, ali je vrlo uspješan u svojoj autorskoj namjeri i pruža puno razloga za zadovoljstvo ljubiteljima mračnijeg, melankoličnijeg jazza.

152 views

Recent Posts

See All
bottom of page