top of page
Search

Kratkići: Ana Ćurčin, Pridjevi, A/O, Trophy Jump, M I K R O P U S E

Eklektična kombinacija: akustični pop punk, tribalni techno, psihodelični disco, synthpop i kolekcija glazbe za kazalište.

A/O - Point Source EP (samizdat, 2021.)

O projektu A/O ne može se pronaći puno informacija osim da dolazi iz Beograda, no novi EP "Point Source" sjajno je produciran komad tribalnog industrijskog techna posloženog preko ambijentalnih synth tekstura. Propulzija ritma nikad do kraja ne dolazi do izražaja zbog naglašeno meditativnog elementa zvučne slike, no te zarobljene tenzije eksplodiraju u završnoj "Mean Motion" koja napokon ispoljava gotovo metalski intenzitet vrlo prikladan za finale. Vrlo zanimljivo ostvarenje.



M I K R O P U S E - Alonerism (Confusion to The Enemy, 2021.)

Posljednjih nekoliko desetljeća syth pop je toliko iznova interpretiran žanr da je postalo nemoguće razlučiti iskrenu fascinaciju originalnim periodom žanra od čistog stilskog posvajanja. Dvojac M I K RO P U S E na "Alonerism" ovaj problem zaobilazi na zanimljiv način. Afektaciju tipičnu za moderna čitanja žanra zamjenila je digitalna distanciranost koja podsjeća na vaporwave oslobođen sarkazma, unutar hladnih beatova i oštrih synth linija nalazi se repetitivni potencijal koji više podsjeća na meditaciju negoli plesni podij. To je ujedno i najveća vrlina ove glazbe.


Pridjevi - Drugi korijen (samizdat, 2021.)

Nakon poduže pauze izgleda da je Dino Santaleza vratio Pridjeve u status solo projekta. "Drugi korijen" prvi je od nekoliko najavljenih ovogodišnjih projekata i predstavlja zaokret od psihodeličnog folk prvijenca iz 2014. Album bi najlakše bilo opisati kao kolekciju instrumentalnih psihodeličnih disco jamova donekle sličnih onom što rade hvaljeni nemanja, samo daleko manje konceptualno i estetski dotjeranih. Meni se to zapravo ne čini manom već predstavlja jednu nonšalantnu, bezbrižnu crtu koja ovakvoj glazbi daje šarm i osjećaj nepretencioznosti unatoč nespornoj sviračkoj spretnosti.


Ana Ćurčin - Scene (Pop Depresija, 2020.)

"Scene" beogradske kantautorice Ane Ćurčin kompilacija je njenog rada za kazalište, televiziju i videoigre. Premda su gitara i glas i dalje dominantna izražajna sredstva u zvučnoj slici, skladbe su proširene drugim instrumentima i suradnicima što često daje na "vizualnosti" materijala. Najzanimljivije stvari na albumu su instrumentalne minijature oslonjene na nokturalni ugođaj poput "Noć" ili "Rušenje zida", koje pokazuju autoricu itekako sposobnu kreirati atmosferu bez riječi i s jako malo alata.


Trophy Jump - Yellow House (samizdat, 2021.)

Simpatični EP zagrebačkih pop punkera Trophy Jump zaravo je kolekcija demo snimki za bendov nadolazeći album većinski u izvedbi frontmena Antuna Aleksa. S obzirom na to da većina pjesama funkcionira kao dnevnički zapis nastao za vrijeme lockdowna, lo-fi šarm snimke oslonjene na gitaru, ritam mašinu i povremene klavijature super se uklapa u tematiku. Iz materijala isijava sunčani melodijski potencijal, iznimno utješan koliko god bio prepoznatljiv.


Recent Posts

See All
bottom of page