top of page
Search

Pandemijski nacrt za budućnost scene

Ova kompilacija potvrđuje da danas postoji dovoljno velik broj mahom mladih izvođača i producenata oslobođenih od ideje eksperimentalne glazbe ponikle iz undergrounda osamdesetih kao nečeg inheretno mračnog, abrazivnog i antisocijalnog.


Razni izvođači - Collective Reverbs (Živa muzika, 2021.)


Remiks kompilacija "Collective Reverbs" jednokratni(?) je izdavački poduhvat zagrebačkog promotorskog kolektiva Živa muzika. Budući da su od svog osnutka 2013. sustavno promovirali ono što je kasnije u desetljeću postalo poznato pod imenom "deconstructed club", ne čudi previše da su se u nedostatku koncertne aktivnosti odlučili na ovaj kompilacijski projekt čija premisa krije potencijal za slične poduhvate u budućnosti.



Okupivši sedam domaćih izvođača s raskrižja elektroničke, ambijentalne i eksperimentalne scene da remiksiraju jedni druge, Živa muzika je naumila (kako sami pišu u promo materijalu) stvoriti prostor virtualne kolaboracije. Ova kompilacija potvrđuje ono što sam sam uočio zalazeći u opskurnije krajeve Bandcampa i Soundclouda, a to je da danas postoji dovoljno velik broj mahom mladih izvođača i producenata oslobođenih od ideje eksperimentalne glazbe ponikle iz undergrounda osamdesetih kao nečeg inheretno mračnog, abrazivnog i antisocijalnog. "Collective Reverbs" uvođenjem suradničkog elementa daje strukturu toj raspršenosti individualnih uradaka posijanih po internetu. Naime, ono što mene kao zakletog albumskog slušatelja uvijek nervira kod sve raspršenijih podvrsta elektronske glazbe je upravo neorganiziranost u cjelinu, neovisno o tome je li prezentirana u vidu EP-ja, albuma ili kompilacije.


Što se pak same glazbe tiče, iako se kroz originalne kompozicije ne može naći neka precizno određena žanrovska poveznica, atmosferski itekako može. Prevladava sineastični, glitchevima isprekidani zvuk nelinearnih kompozicija bližih namjenskoj negoli klupskoj ili pop glazbi. S obzirom da se kompilacija i otvara Late Dinnerovim kliktajućim remiksom sjajne tonotine "sve se kretalo i sve je stalo.", nije teško iščitati ako ne eksplicitnu namjeru onda svakako odraz aktualnog trenutka. Ritmovi su tu, ali su mahom izlomljeni u gotovo svakoj pjesmi, prisutni prije svega kao teksturalni, a ne motorički elementi. Istina, to je oduvijek obilježje svakog riskatnijeg remixa namijenjenog isključivo plesu, ali ovdje je posebno izraženo. U možda najambicioznijoj točki kompilacije, N/OBE-ovom remiksu "Learn" Neon Lies sve navedene odlike postaju dio gotovo filmski orkestrirane zvučne slike. Dijelovi se pretaču jedan iz drugog, a fragmenti tjeskobe originalne verzije pretvoreni su u digitalne duhove.


Sve napisano može uputiti na to da su "Collective Reverbs" izrazito mračno slušanje, no tamniji tonovi više izražavaju zastoj, negoli mrak. Jednom kad ponovno sve krene, bilo bi lijepo da ova ideja nastavi živjeti kroz različite formate. Dotad, poslušajte ovu kompilaciju, ako ništa zato da se uvjerite u širinu domaće glazbe koja se tako često negira.

Recent Posts

See All
bottom of page