top of page
Search

Domaći kratkići: Žen, Marinada, Kevlar Bikini i Doringo

Updated: Sep 8, 2020

Četiri (donekle) kratke recenzije recentnih domaćih izdanja. Glazbenici: plan je ovakve stvari raditi češće pa slobodno šaljite materijale ako vam se sviđa ideja i pristup!


Žen - Blender (Bandcamp, 2020.)

Kako bi proslavile desetu godišnjicu djelovanja i zatvorile poglavlje o tri dosadašnja ostvarenja, Žen su objavile remix album. Kad se radi o gitarističkim bendovima, takvi projekti često znaju biti zeznuti, no nešto u njihovom hipnotičkom pristupu, posebice naglašenom na odličnom "Sunčani ljudi" iz 2017., dalo je naslutiti da bi njihov izričaj bio zgodan za plesne interpretacije. Impresivni remix pjesme "Iskrenost je posebna" Andreje Giordani najbolja je ilustracija te teze. Napola rani industrial, napola krautrock, a sve skupa koherentno i iznimno plesno. Većina ostalih remiksera (Pocket Palma, Iv/An, Le Chocolat Noir) odlučuje se na naglašeniji synth pop pristup, ali nijedna od zastupljenih verzija nije dosadna niti djeluje kao promašena stilska vježba što je čest slučaj kod ovakvih projekata. Ovaj projekt ne samo da pokazuje da Žen imaju budućnost i nakon ovih deset godina, nego da i predstavlja mogući nacrt drugim domaćim gitarističkim bendovima za proširivanje zvuka, kruga publike i suradničkih mreža.


Kevlar Bikini - OPT-OUT-ism (Geenger, 2020.)

Četvrti album zagrebačkog benda Kevlar Bikini nudi kompaktnu mješavinu hardcorea i noise rocka. Česte tekstualne reference na krizu srednjih godina usput odaju i bendove vjerojatne formativne utjecaje poput Prong, Unsane ili Helmet. "OPT-OUT-ism" ni ne pokušava previše mijenjati formulu odabranih žanrova, ali je napravljen baš kako treba. Vokali su gnjevni ritmički uzvici puni društvenog komentara usmjerenog na nepodnošljivost svakodnevnice. Ritmovi su prepuni start stop kombinacija za mahanje glavom na koncertima, a povremeni jazzy dijelovi su tu razbiju monotoniju. Ljubitelji žešćeg gitarističkog undergrounda iz devedesetih ovdje mogu bez problema mogu pronaći nešto za sebe, a nedvojbena urbanost ovakvog zvuka me potakla da se zapitam zašto ovakvih bendova jednostavno nema više, jer su i okolnosti i atmosfera iznimno povoljni za ovakav zvuk.


Doringo - Gužva u svemiru (Hichtone Music & Promotion, 2020.)

Drugi album zagrebačkog instrumentalnog trija Doringo zanimljiv je ponajprije zbog svoje potpune neuhvatljivosti. Iznimno ugodan i izvrsno snimljen, "Gužva u svemiru" djeluje kao album idealan za pozadinsko slušanje. Unatoč tome što su pjesme iznimno koncizne, natrpane su brojnim sviračkim bravurama i dijelovima iz kojih se vidi da članovi benda jako vole prog rock. Isprepliću se etno motivi, surf rock, jazz, azijske melodije, no sve je izvedeno vrlo ukusno i bez očiglednog sviralačkog prenemaganja tipičnog za ovakav tip glazbe. Kad se uzmu u obzir mahom geografski naslovi pjesama, ovaj se uradak može shvatiti kao svojevrsni "svirački" chill out album.


Marinada - Na vrućem krovu (Slušaj najglasnije, 2019.)

"Na vrućem krovu" predstavlja suradnju riječkog alt pop benda Marinada i producenta Qwertyja čije ime možda zvoni poznato posjetiteljima zagrebačke klupske scene s početka nultih i pionirske digitalne etikete Egoboo.bits. Poveznica s ranim nultima nije tek anegdotalna ili nostalgična jer cijeli album zvuči kao synth pop provučen kroz blago ekscentričnu estetiku etiketa poput Morr Music ili Tigerbeat6. Upravo je ta pomaknutost ono što daje dodanu vrijednost ovim relativno konvencionalnim i zapravo iznenađujuće pitkim pjesmama. "Na vrućem krovu" ne zvuči retro, nego kao nastavak tradicije koja je na ovim prostorima prisutna praktički od početaka žanra, a svi ti mali digitalni dodaci koji proširuju zvučnu sliku samo podsjećaju na tu "izdanu" modernost koja nikad nije do kraja ostvarena pa sada egzistira prije svega na rubu podsjećajući na sve što je moglo biti.
231 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page