top of page
Search

A$AP Rocky: izgubljen u magli

Updated: Jul 6, 2018

"Testing" je vjerojatno zamišljen kao hrabra umjetnička izjava, no umjesto toga ispao je slušljiv i nenametljiv chillout album čije pjesme uključuju repanje


Testing (RCA, 2018.)

Često se od različitih ljudi može čuti kako "vole hip hop, ali baš ne slušaju riječi". Ovaj tip izjave mi je oduvijek djelovao kao oksimoron, otprilike jednako logično kao da fan metala kaže da "voli metal, ali ne voli rifove". S druge strane, činjenica je da s godinama hip hop odmiče fokus od jezičnih akrobacija ili prema pop pristupačnosti ili prema atmosferičnosti u kojoj se vokali često utope u tek jedan sloj zvuka.

Treći studijski album ambicioznog njujorškog MC-ja A$AP Rockyja upada u tu drugu kategoriju. Lišen očitih hitova, "Testing" je prije svega oslonjen na šaroliku, kolažnu prirodu glazbe, koju uz brojne vanjske producente potpisuje sam Rocky pod pseudonimom Lord Flacko.


Album na momente manično želi pobjeći od sveprisutnog trap zvuka pa čak i kad sadrži takve instrumentalne i ritmičke elemente on ih umata u psihodelične efekte i proizvoljne, nasumične strukture pjesama. Ipak, na albumu dominiraju daleko ekscentričniji izbori. Singl "A$AP Forever“ sagrađen je od ogromne porcije Mobyjevog hita "Porcelain" i svojim svijetlim, a opet potpuno ambivalentnim pristupom podosta odudara od modernog klupskog i radijskog hip hopa. Kad se na sve nadovežu i pseudohipijevske pjesme poput "Changes", "Kids Turned Out Fine" ili "Purity", koje više zvuče kao MGMT nego hip hop, dobijemo stilski gulaš za koji treba određene artističke hrabrosti.


Pravi problem ili zanimljivost ovog albuma (ovisno o točki gledanja) jest što u cjelini djeluje kao pozadinska glazba, niz zvukova spojenih u različitu cjelinu u kojoj su Rocky i ostali MC-ji tek duhovi na površini. "Testing“ je vjerojatno zamišljen kao hrabra umjetnička izjava, no umjesto toga ispao je slušljiv i nenametljiv chillout album čije pjesme uključuju repanje. Ovu ideju Rocky je započeo razvijati još na kultnom nastupnom mixtapeu "Live. Love. ASAP“; no dok ga je prije magla samo obavijala ovdje zvuči kao da je progutala. Krajnji rezultat nije egzistencijalni strah već potpuna ambivalentnost, stanje u kojem eksces, zabava i hedonizam postaju tek pozadinska buka življenja radi življenja.

182 views

Recent Posts

See All
bottom of page