top of page
Search

The Mountain Goats: D&D priče

Glazbu kao kulisu Darnielleovog pripovijedanja treba pažljivo i opetovano slušati kako bi se ispod naizgled nježne površine otkrila literarna sofisticiranost i dalje rijetko viđena u svijetu indie rocka.


In League with Dragons (Merge, 2019.)


John Darnielle uspio je izgraditi dugačku, nevjerojatno konzistentnu karijeru pišući duboko osobne pjesme koje su našle svoj put do publike koja s njim dijeli emocionalnu ranjivost i ožiljke, ali i imaginaciju i neskrivenu fascinaciju pop kulturom.


"In League with Dragons", sedamnaesti album The Mountain Goats, zvukom je nešto raskošniji i raznolikiji nego inače. Tematska, narativna i emocionalna jezgra Darnielleovih pjesama ipak ostaje netaknuta. Premda je najavljen kao svojevrsna rock opera, "In League with Dragons" manje je konceptualan od dva sjajna prethodnika "Beat the Champ" i "Goths". Bilo da se radi o pjesmi koja govori o Darnielleovom radnom iskustvu medicinskog tehničara u psihijatrijskoj bolnici ("Done with Bleeding"), pjesmi napisanoj iz perspektive Ozzyja Osbournea na turneji sredinom sedamdesetih ("Passaic 1975") ili pak onoj iz perspektive trovača strihininom ("An Antidote for Strychnine"), album uvijek zvuči promišljeno i fokusirano s naglašenim soft rock utjecajima u aranžmanima benda i produkciji Owena Palleta koji dodaju na dramatskom efektu. "Sicilian Crest", posljednja pjesma na albumu, čak i podsjeća na neku zamišljenu temu iz sitcoma osamdesetih.


Ipak, Darnielle sve zvukove, od poletnog soft rock campa, kvazi prog rock orkestracija do country pedal steel gitare, više koristi kao katalizatore narativnih mehanizama u pjesma negoli stilske odrednice. To, naravno, ne znači da glazba nije bitna sastavnica The Mountain Goats i da bend nije značajno instrumentalno evoluirao tijekom godina. To znači da ona ponajprije služi kao kulisa Darnielleovog gustog pripovijedanja. Baš zato potrebno je pažljivo i opetovano slušanje kako bi se ispod naizgled nježne površine otkrila literarna sofisticiranost i dalje rijetko viđena u svijetu indie rocka.



141 views

Recent Posts

See All
bottom of page