top of page
Search

Pobjeda slike nad pričom

Nošen virtuoznom crtačkom izvedbom i upečatljivom bojom, "Muk" uspijeva prevladati scenarističke boljke te predstavlja odličnu razbibrigu.


Batman: Muk - Jeph Loeb/Jim Lee, Fibra 2018.


Foto: Fibra

Dvanaest brojeva ove serije o Batmanu koji su izlazili od prosinca 2002. do studenog 2003. okupljeni su krajem prošle godine u već standardno kvalitetno tvrdoukoričeno izdanje Fibre. Prije ove priče Leob je već radio na dvije hvaljene miniserije, "Duga noć vještica" i "Mračna pobjeda", koncentrirane na rane dane osvetnika iz Gothama s čestim suradnikom, crtačem Timom Saleom. Smješten u kasnije razdoblje Batmanove karijere i s (na X-Men i Punisheru proslavljenim) Jimom Leejem na poziciji crtača, "Muk" je lišen prethodnih estetskih naslanjanja na nasljeđe noira i predstavlja klasičnu detektivsku misteriju zamotanu u ruho superherojskog stripa skupa s ogromnom galerijom sporednih junaka i zlikovaca.


Zbog potrebe da utrpa brojne likove u ovih 300 stranica, Leob često nepotrebno komplicira obećavajuću početnu premisu o Batmanovoj potrazi za misterioznim negativcem koji složenim podvalama ugrožava tajnu njegovog identiteta te predstavlja izravnu vezu s prošlošću Brucea Waynea. Potencijalno zanimljiva ideja o povezanosti sjećanja, povijesti osobnih odnosa i njihovog utjecaja na oblikovanje nečijeg karaktera opterećena je nizovima asocijacija na mnogobrojne događaje i likove iz šireg Batmanovog svemira te iritantnom unutarnjom naracijom koja nas vodi kroz priču.


No, ako je scenarij opterećen klišejima i prekobrojnim preokretima, crtež Jima Leeja posve je druga priča. Premda sam osobno skloniji stiliziranom pop ekspresionizmu kakav rabi Sale na svojim suradnjama s Loebom nego Leejevom "superherojskom realizmu" pažljivo definiranih fizionomija i podjednako impresivnih pozadina i krajolika, impresivan izgled njegovih tabli nemoguće je zanijekati. Njegovo kadriranje koje karakterizira često izmjenjivanje detaljiziranih krupnih planova junaka i totala punih akcije iznimno je dinamično i pregledno premda sadrži gotovo neprestane izmjene perspektiva. Lee time akciju i pokret uvijek drži čistima i jasnima te im time daje osjećaj kontinuiteta na kojem mu mogu pozavidjeti mnogi akcijski redatelji. Nošen njegovom virtuoznom izvedbom i upečatljivom bojom Alexa Sinclaira, "Muk" uspijeva prevladati scenarističke boljke te predstavlja odličnu razbibrigu ne samo za ljubitelje ovog junaka, nego i za ljubitelje stripa koji preferiraju upečatljivu vizualnu stranu ovog medija.


490 views

Recent Posts

See All
bottom of page