top of page
Search

Moćnik bez iskupljenja

Autori serije uspješno povezuju dva aspekta ličnosti Rogera Ailesa: neumornog borca za “američke vrijednosti” i sociopata koji uživa u zlostavljanju zaposlenica.

The Loudest Voice (Showtime, 2019.)

Autori: Tom McCarthy i Alex Metcalf

Uloge: Russell Crowe, Sienna Miller, Naomi Watts


Foto: Showtime

Upravo završena mini serija "The Loudest Voice" ("Najjači glas") tematizira uspon i pad Rogera Ailesa te njegovo oblikovanje kabelske televizijske postaje Fox News u propagandnu mašinu američkog konzervativizma. Na površini koncept podsjeća na nedavni film Adama McKaya "Vice", također koncentriranog na uspon dugogodišnjeg, beskrupuloznog moćnika iz sjene. Oba ostvarenja su nošena hipnotičkim glumačkim izvedbama, Christiana Balea kao Dicka Cheneyja u "Viceu" i Russella Crowea kao Ailesa ovdje. No dok je Mackayev film naoružan postmodernom ironijom, frenetičnom montažom i dovitljivim narativnim mehanizmima koji spretno uokviruju radnju, "The Loudest Voice" sve karte polaže na relativno spori, vizualno poprilično siv, realistični prikaz izabranih prizora iz života Rogera Ailesa tih dvadesetak godina dok je bio predsjednik Fox Newsa.


Crowe gradi izvedbu na manjakalnoj energiji i fanatičnoj posvećenosti. Dok je Bale ostavljao tračke empatije za Cheneyja, unatoč ili baš zbog načelno simpatičnog, infantilnog staračkog osmijeha koji mu ne silazi s lica Crowe uspješno ostavlja dojam osobe vrijedne svakog prijezira. Serija pozorno prati njegovo agresivno propagandističko djelovanje posvećeno ultrakonzervativnoj ideologiji koja je umnogom oblikovala američki medijski pa i politički prostor posljednjih dvadeset godina. Podjednaka pažnja posvećena je sustavnom seksualnom uznemiravanju i zlostavljanju zaposlenica zbog kojeg je naposljetku morao napustiti poziciju na Foxu i otići za savjetnika u kampanji Donalda Trumpa, svega nekoliko mjeseci prije smrti.


Autor serije Tom McCarthy i scenarist Gabriel Sherman, na čijoj je publicističkoj knjizi serija i utemeljena, uspješno povezuju ta dva aspekta Ailesove ličnosti. Paranoični, narcisoidni, ksenofobni kvaziobiteljski čovjek, neumorni borac za “američke vrijednosti” ujedno je i sociopat koji uživa u mentalnom i fizičkom zlostavljanju zaposlenica. Ta je (tek naizgled) dihotomija predstavljena kroz izrazito mučne prizore maltretiranja koji šalju vrlo jasnu poruku o tome kako je želja za moći i kontrolom glavni razlog seksualnog zlostavljanja. Ailes je istodobno zadovoljavao svoju pohotu i davao do znanja žrtvama kako su kompanija i svijet u kojem žive ustrojeni.


Serija je nešto slabija u prikazu stvaranja Fox Newsa, iako će slabije upućenima u čudesni svijet američke konzervativne televizije biti zanimljiva lakoća s kojom se stvaraju "vijesti", često ne mareći za išta doli osjećaja koje će one izazvati kod gledateljstva. Premda se neke stvari čine malo prenaglašenima, primjerice Ailesova uloga u invaziji na Irak, ne može se zanemariti njegov utjecaj na republikansku politiku u posljednja dva desetljeća. Upravo je Foxova estradizacija politike dovela do toga da post-truth TV zvijezda postane predsjednik SAD-a. Moguće da bi se sve to dogodilo i da nije bilo Foxa i Rogera Ailesa, no "The Loudest Voice" pruža uvjerljiv argument zašto bi to bilo daleko teže.

90 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page