top of page
Search

Vješt hodač po liniji dobrog ukusa

Uzimajući podjednako slobodno iz crnačke tradicije i europske glazbene forme umnogom obilježene rasizmom, Zeal & Ardor stvara stilsku mješavinu koja pokazuje koliko su podjele smiješne i bespotrebne.

Stranger Fruit (Mvka Music, 2018.)


Švicarac afroameričkog podrijetla Manuel Gagneux pokrenuo je Zeal & Ardor kao odgovor na online izazov u kojem mu je zadatak bio spojiti barem dva žanra u pjesmu u manje od sat vremena. No dosjetka o spajanju crnačke glazbe s black metalom pretvorila se u puno više od pjesme skrpane u pola sata. Nakon obećavajućeg, ali fragmentiranog "Devil iz Fine" iz 2016., "Stranger Fruit" nije samo ogroman korak naprijed, nego cijelu ideju predstavlja u koherentnijem i ambicioznijem izdanju. "Devil is Fine" je dijelove sastavljene od black metala, sprituala, gospela i soula najčešće jasno razdvajao, dok su na "Stranger Fruit" svi ti elementi daleko čvršće isprepleteni unutar pojedinih pjesama.


Cijeli koncept može posjetiti na britansko-američku kombinaciju Algiers, s tom razlikom što su elementi industriala i post punka ovdje zamijenjeni metalom. Razlika je i sadržajna - dok se Algiers mahom bave društveno-političkim temama, Gagneux tematske preokupacije svoje fuzije miješa vrlo doslovno pa se narativ o robovskim patnjama često isprepliće s fragmentima metafizičkog horora H. P. Lovecrafta te samplovima Aleistera Crowleya i Antona LaVeya. Unatoč toj doslovnosti, "Stranger Fruit" izrazito je efektan u svojoj fuziji. Nadrealni elementi iznenađujuće se lako u uklapaju u ionako mračnu tematiku pokupljenu iz tradicionalnih folk pjesama. Velikim dijelom je to zasluga i polivalentne Gagneuxove izvedbe, ovog puta pojačane punim bendom, koja s lakoćom spaja sve ove idiome.Podjednako kompetentan kao soul pjevač i metal vrištač, Gagneux svjesno hoda tankom linijom dobrog ukusa, vješto aproprirajući obje strane svog nasljeđa. Uzimajući podjednako slobodno iz crnačke tradicije i europske glazbene forme umnogom obilježene rasizmom, Zeal & Ardor stvara stilsku mješavinu koja pokazuje koliko su podjele smiješne i bespotrebne.


92 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page