top of page
Search

Underground zapisi iz lockdowna

Cijeli materijal odiše D.I Y. spontanošću kakva ne bi bila moguća izvan hobističke i underground domene.


Razni izvođači - Nije se desilo (Pop Depresija, 2020.)


Nastala po ideji Nebojše Kuzmanovića, gitarista izvrsnog post rock benda Roza, kompilacija "Nije se desilo" okuplja 19 regionalnih bendova i glazbenika. “Ideja se rodila usred prvog lockdowna. Fazon je bio u izboru meni gotivnih regionalnih (i šire) bendova, i to onih koji uslovno rečeno spadaju u drugu ligu. Drugu po zastupljenosti po

alternativnim/mejnstrim medijima, ne po kvalitetu, plus uslov da se meni sviđa. Drugi uslov je bio da je materijal nov ili neobjavljen do sada i taj kriterijum je ispoštovan u 90 posto slučajeva, uz mestimično gledanje kroz prste. U kombinaciji je bilo još par bendova koje sam želeo da imam na kompilaciji, ali na žalost nisu bili u prilici da sarađuju u tom trenutku," objašnjava Kuzmanović u popratnom materijalu.


Njegove riječi možemo uzeti s dozom rezerve, jer premda je dio uključenih doista nepoznat ne samo široj publici nego onima koji marljivije prate, dio sudionika poput Wooden Ambulance, Neon Lies ili Zarkoffa su ipak više su od desetljeća izrazito aktivni na sceni. S druge strane, stoji da cijeli materijal odiše D.I Y. spontanošću kakva ne bi bila moguća izvan hobističke i underground domene.


Krajnji rezultat je izrazito zanimljiv, jer ako vjerujemo Kuzmanoviću (a zašto ne bismo) da je odabrao bendove koji mu se sviđaju, onda ima vrlo eklektičan ukus. Posebna pohvala ide sekvenciranju jer ovako stilski šarene izvođače nije lako logički složiti. Album se otvara fenomenalnom krautom nadahnutom "Novi noj" Roze. Naslov je očigledna posveta njemačkom bendu Neu! i kao netko kome je "Hallogallo" jedna od najdražih pjesama uopće ne mogu ne pozdraviti takav stilski odabir. Na nju se savršeno nadovezuje hipnotička "Vjerujete u pakao" Atanasovskog, Manevskog i Krsteva, da bi se potom stvari malo raširile pjesmama "Jednom kad tebe ostavim satano" ### i odličnom, iako već ranije objavljenom "Insecurity" Neon Lies. Nakon dvije retro synth minijature ИСКРА i Zarkoffa sljedi meni najveće iznemađenje komplicije, fantastični dub techno "Spore šine" Vukašina Đelića. Do kraja kompilacije Kuzmanović reda sve od punka (Blood Knuckles, Casillas), post punka (Zamišljeni likovi i nepravda), americane (Wooden Ambulance, Rush To Relax) i dubokog dugačkog ambienta (Goran Lončarević). "Nije se desilo" naposljetku zaključuje remiksom "Novog noja" Estebana Gabridgea, čime materijal zatvara puni krug.


Ako vam treba dokaz da je regionalni underground itekako živ i živahan, poslušajte ovu kompilaciju. Nećete požaliti, jer čak i pokoji prosječni trenutak zasjenjen je odličnim i nepredvidljivim sekvenciranjem i oplemenjen s nekoliko stvarno začudnih trenutaka.

215 views

Recent Posts

See All
bottom of page