top of page
Search

Stalna promjena braće Barnett

U odnosu na dva prethodna albuma These New Puritans, ovaj djeluje manje hermetično, a svoje kompozicijske ambicije izražava kroz čišće pop forme.

Inside The Rose (Infectious, 2019.)


Da mi je netko 2008. po izlasku debija These New Puritans "Beat Pyramid" rekao da će tijekom idućeg desetljeća upravo taj bend postati najzanimljiviji od svih bendova novog vala post punka koji se odvijao tijekom nultih, lako je moguće da bi odmahnuo rukom i tipovao na bendove kao što su Interpol ili Bloc Party, ako ništa zbog ujednačene kvalitete njihovih debija. Na moju veliku radost, These New Puritans, sada i službeno sastavljeni samo od braće Barnett, ne odustaju od konstantnog mijenjanja zvukovne formule unutar art rocka koji čini bazu njihovog izričaja.


"Beat Pyramid" nosio je puno obilježja eksperimentalnije strane post punka osamdesetih, odnosno bendova poput The Fall, Pop Group, A Certain Ratio. Već je sljedeći "Hidden" okrenuo priču za 180 stupnjeva svojim originalnim spojem klasičnih utjecaja i bass glazbe. Album koji je prehodio aktualnom, "Field Of Reeds" iz sad već davne 2013., elektroniku je pak većim dijelom izbacio iz jednadžbe i ostavio samo raskošne gudače i razne žičane instrumente. Krajnji rezultat je i atmosferom i aranžmanskim rješenjima podsjećao na kultni album Talk Talk "Laughing Stock".


Talk Talk se i ovdje još jednom pojavljuju kao utjecaj, ali ponajprije u popičnoj formi koja je karakterizirala njihov najuspješniji album "The Color of Spring". U odnosu na dva prethodna albuma, "Inside The Rose" djeluje manje hermetično, a svoje kompozicijske ambicije izražava kroz čišće pop forme. Povratak brojnih elektronskih tekstura uz to pozicionira album kao svojevrsni gotički odgovor na suvremeni alt-RnB trend, ali povremeni prodorni sub bass ne čini ovaj album plesnim, već prije predstavlja sklonost braće da koriste najširu zvučnu paletu. Mumljajući, sneni vokali Jacka Barnetta i dalje vjerojatno nisu za svakog, ali stilizirana, spora zavodljivost pjesama poput "Anti-Gravity", "Beyond Black Suns" ili "Into The Fire" u opetovanim slušanjima otvara niz slojeva na kraju tvoreći još jedan jako dobar album ovog iznenađujuće ustrajno kvalitetnog benda.

97 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page