top of page
Search

Pobjeda digitalne eklektičnosti

The 1975 ne zamaraju se žanrovskom čistoćom, a plijene narativnom strukturom i uvijek jasno izraženim melodijskim senzibilitetom.

A Brief Inquiry Into Online Relationships (Dirty Hit/Interscope, 2018.)


Negdje po sredini pjesme "Love It If We Made It" Matt Healy izusti "modernity has failed us" i odredi moto izvrsnog trećeg albuma njegovih The 1975. Zamišljen kao eklektični ep, album je jednako kritika koliko izravni proizvod digitalnog doba, "OK Computer" za generaciju odraslu na društvenim mrežama i bjesomučnom scrollanju kroz Youtube videa.


Glazbeno gledano, album zvuči kao da bend ima vrlo ozbiljan poremećaj pažnje. Stilski skačući od autotune folka Bon Ivera, RnB-ja iz devedesetih, UK garagea, preko akustičnih balada do pop punka i new wavea, iz pjesme u pjesme The 1975 ne zamaraju se žanrovskom čistoćom, a plijene narativnom strukturom i uvijek jasno izraženim melodijskim senzibilitetom.


Healy uspijeva povezati niz tematskih preokupacija u cjelinu koja je istodobno nastavak ponosne britanske tradicije "velikog ozbiljnog albuma" u maniri već spomenutog trećeg albuma Radioheada ili "Disintegration" The Curea, ali i čisti pop proizvod. Singlovi poput "TooTimeTooTimeTooTime", "It's Not Living (If It's Not with You)" ili "Give Yourself A Try" zarazni su komadi radijskog popa koji unutar svoje šarene površine skrivaju melankolično srce albuma.



"A Brief Inquiry Into Online Relationships" uspijeva izraziti začuđujuće puno toga unutar sat vremena modernog pop rocka – iskrenu, promišljenu sliku života zasnovanog na digitalnoj povezanosti, sarkastičnu društvenu kritiku i čežnju za nečim drugačijim i jednostavnijim. U detaljnim pojašnjenima motiva albuma, Healy je naglasio da zna da njegovi stihovi ne nude rješenje problema, ali da to isto tako i nije njegov posao. A on je bome svoj posao - pisanje pjesama - sjajno obavio. Dugo nije bilo komercijalnog pop rock ostvarenja koje ovako kreativno, zaigrano i promišljeno reflektira svijet oko sebe, a da pritom ne zvuči tek kao produkt aplikacije koja kombinira najuspješnije elemente Billboardovog Hot 100.


64 views

Recent Posts

See All
bottom of page