top of page
Search

Pobjeda digitalne eklektičnosti

The 1975 ne zamaraju se žanrovskom čistoćom, a plijene narativnom strukturom i uvijek jasno izraženim melodijskim senzibilitetom.

A Brief Inquiry Into Online Relationships (Dirty Hit/Interscope, 2018.)


Negdje po sredini pjesme "Love It If We Made It" Matt Healy izusti "modernity has failed us" i odredi moto izvrsnog trećeg albuma njegovih The 1975. Zamišljen kao eklektični ep, album je jednako kritika koliko izravni proizvod digitalnog doba, "OK Computer" za generaciju odraslu na društvenim mrežama i bjesomučnom scrollanju kroz Youtube videa.


Glazbeno gledano, album zvuči kao da bend ima vrlo ozbiljan poremećaj pažnje. Stilski skačući od autotune folka Bon Ivera, RnB-ja iz devedesetih, UK garagea, preko akustičnih balada do pop punka i new wavea, iz pjesme u pjesme The 1975 ne zamaraju se žanrovskom čistoćom, a plijene narativnom strukturom i uvijek jasno izraženim melodijskim senzibilitetom.


Healy uspijeva povezati niz tematskih preokupacija u cjelinu koja je istodobno nastavak ponosne britanske tradicije "velikog ozbiljnog albuma" u maniri već spomenutog trećeg albuma Radioheada ili "Disintegration" The Curea, ali i čisti pop proizvod. Singlovi poput "TooTimeTooTimeTooTime", "It's Not Living (If It's Not with You)" ili "Give Yourself A Try" zarazni su komadi radijskog popa koji unutar svoje šarene površine skrivaju melankolično srce albuma."A Brief Inquiry Into Online Relationships" uspijeva izraziti začuđujuće puno toga unutar sat vremena modernog pop rocka – iskrenu, promišljenu sliku života zasnovanog na digitalnoj povezanosti, sarkastičnu društvenu kritiku i čežnju za nečim drugačijim i jednostavnijim. U detaljnim pojašnjenima motiva albuma, Healy je naglasio da zna da njegovi stihovi ne nude rješenje problema, ali da to isto tako i nije njegov posao. A on je bome svoj posao - pisanje pjesama - sjajno obavio. Dugo nije bilo komercijalnog pop rock ostvarenja koje ovako kreativno, zaigrano i promišljeno reflektira svijet oko sebe, a da pritom ne zvuči tek kao produkt aplikacije koja kombinira najuspješnije elemente Billboardovog Hot 100.


64 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page