top of page
Search

Gorki slatkiš od albuma

Počesto se u ovakvoj gorko-slatkoj glazbi zaboravi na pamtljivost koju pokušava nadomjestiti forsirana ekscentričnost. Stella Donnelly tu zamku uspješno izbjegava kreirajući pjesme koje su istodobno efektne, zabavne i britke.

Beware of the Dogs (Secretly Canadian, 2019.)


My mum's still a punk and you're still shit


Debi mlade australske indie pop nade Stelle Donnelly impresionira prije svega svojom tekstualnom i glazbenom izravnošću. Donnelly ne skriva svoj glas, melodije niti poruke. Sve je vrlo transparentno i to je najveća vrlina ovog albuma. Već u uvodnoj "Old Man" Donnelly ispali

And then alone in his house

He wants to take baby out, "Give us a smile"

Boy, if you touch her again

I'll tell your wife and your kids about that time

'Cause this is not '93

You lost your spot on the team, you're out of line

postavljajući izravni, nimalo blag ton albuma, dodatno naglašen ranije objavljenim singlom "Boys will be Boys" koja bez ustručavanja udara po društvenoj relativizaciji silovanja.


Rječitošću, sarkazmom i humorom Donnelly donekle podsjeća na sunarodnjakinju Courtney Barnett, no glazba je melodičnija, slatkastija, popičnija i samim time vrlo često u kontrastu s tekstualnim sadržajem koji oscilira između preciznih analiza međuljudskih odnosa i opservacija svakodnevnice. Počesto se u ovakvoj gorko-slatkoj glazbi zaboravi na pamtljivost koju pokušava nadomjestiti forsirana ekscentričnost. Donnelly tu zamku uspješno izbjegava kreirajući pjesme koje su istodobno efektne, zabavne i britke.


"Beware of the Dogs" pokazuje da u svijetu suvremenog indie popa ima mjesta za nešto više od šarene pozadine za TV reklame i romcomove. Bez obzira tematizira li prekide, nesuglasice na obiteljskim okupljanjima ili šefove koji novce troše na narkotike umjesto da isplaćuju plaće, Donnelly uvijek zvuči predano i trodimenzionalno, a ne tek kao nakupina klišeja s jumbo plakata. Ostaje samo nadati se jednako nadahnutom nastavku karijere.



181 views

Recent Posts

See All
bottom of page