top of page
Search

Bright Eyes - Miracle of Life (feat. Phoebe Bridgers)

Conor Oberst nikad se nije libio političkog angažmana najočiglednije prisutnog u "When the President Talks to God", rijetko izravnom antibuševskom komadu iz ranih nultih.


No nakon nedavnog duboko intimističkog povratničkog albuma Bright Eyes "Down in the Weeds, Where the World Once Was", čuti pjesmu izravnu poput "Miracle of Life" ipak predstavlja iznenađenje. Glazbeno gledano, u pitanju je jednako promišljen, gusto aranžirani komad indie rocka, no tekst koji prati neimenovanu djevojku kroz proces ilegalnog pobačaja bio bi banalno jednostavan - da sa svim trenutnim okolnostima, izborom Amy Coney Barrett za ustavnu sutkinju, prochoice prosvjedima u Poljskoj, nije istodobno i bolno stvaran.



Oberst uz pomoć Phoebe Bridgers na pratećim vokalima iznosi jednostavan narativ koji se odvija u svijetu u kojem pobačaj nije legalno dostupan. Opisi klasnog statusa iz strofa sudaraju se sarkastičnim refrenom koji udara na pseudo religijske klišeje. Such is the miracle of life/The essence of family is to sacrifice/We could be donе with it tonight/The neighborhood doctor says it's sanitized jasno opisuje ono što će se uvijek događati kad se zabrani pobačaj. Ako mislite da je ovo samo pjesma, razmislite o tome da se u Poljskoj, zemlji od 38 milijuna ljudi, godišnje provede samo dvije tisuće abortusa, ali da ih 100.000 žena obavi izvan zemlje.


Nemojte nikad pomisliti da je zabrana pobačaja išta doli sredstvo političke borbe. Da je konzervativnoj pseudoreligijskoj desnici u rasponu od SAD-a, istočne Europe pa do Hrvatske doista stalo do nerođene i rođene djece. Da nije u pitanju tek katalizator njihove političke moći i način za mobiliziranje baze i da im je doista stalo do smanjena broja abortusa, onda bi radili na poboljšanju uvjeta života za žene i njihove obitelji. No njima odgovara ovakav razoreni i krnji kapitalistički sistem koji izranja nakaradno lažne moralne vertikale poput Donalda Trumpa, Miroslava Škore, Stjepe Bartulice ili Tonyja Cetinskog.


Pitanje besplatnog i dostupnog abortusa treba biti odvojeno od ispraznih pseudofilozofiranja mračnih kvazikonzervativnih i pretežno muških figura (uz znakovite i možda još mračnije iznimke drugog spola). Pobačaj nije odabir životnog stila kako ga oni žele predstaviti, nego težak odabir za svaku ženu koja ga iz bilo kojeg razloga mora napraviti. Doista zdrava zajednica ne bi radila na stigmatiziranju tog čina, nego bi se pobrinula da svaka žena, muškarac i dijete imaju živote dostojne življenja. Nerođene i mrtve to ionako ne muči.


Lay down on thе hard cold ground

Crying's such a soothing sound

Get cured with a coat hanger

Girl, you're in America now

120 views

Recent Posts

See All
bottom of page