top of page
Search

Osam za Osmi

Updated: Sep 8, 2020

Osam pjesama kao podrška borbi za kruh i ruže. Sretan vam Međunarodni dan žena!


Billie Eilish - you should see me in a crown

Zahvaljujući spoju agresivnog instrumentala i ekspresivnog vokala, "you should see me in a crown" istovremeno uspijeva biti prijeteća i emancipacijska. Biser prošlogodišnjeg debitanskog albuma mlade senzacije ujedno je i pismo namjere širem svijetu. Artistička namjera rijetko je bila izražena ovako jasno i opako.


Fiona Apple - Criminal

Najveći hit Fione Apple ujedno je i vrlo kompleksna pjesma o ženskoj seksualnosti i njenoj ulozi u društvu. Apple tu dihotomiju pretvara u baladu prepunu tenzija između osobnih želja i društvene percepcije, a sve to pomoću delikatne, ali ritmične klavirske pozadine koja zvuči kao ples po rubu živčanog sloma.


Aretha Franklin - Respect

Možda je pomalo ironično da je ovaj feministički klasik napisao muškarac, Otis Redding. No, ono što ovu pjesmu čini toliko ikoničnom je neponovljiva, oslobađajuća i samopouzdana izvedba Arethe Franklin. Dobrih četrdesetak godina prije nego li je Beyonce deklarirala kako djevojke vode svijet preko posuđenog Major Lazer beata, Aretha Franklin je podjednako snažnu, ako ne i snažniju emancipacijsku poruku svela na samo sedam slova R.E.S.P.E.C.T.


Lizzo - Truth Hurts

Neočekivano velik hit pjesma je mestralne tekstualne dinamike. U njoj Lizzo poručuje svom neodlučnom ljubavniku da sa njom nema šale i da se ne može promišljati dovijeka. Štos je u tome što je pjesma izvedena s toliko snage i samopouzdanja da s lakoćom uspijeva sakriti osjećaj povrijeđenosti koji se nalazi između stihova. Možda je baš zbog te neobične mješavine sentimenata i postala tolikim hitom.


Fleetwood Mac - Gold Dust Woman

"Gold Dust Woman" jedan je od trijumfa Stevie Nicks s AOR remek djela "Rumors". Istodobno priča o lošem prekidu i lošim drogama, "Gold Dust Woman" zatvara album trijumfalnim porazom kakav i dolikuje rock albumu čiju su autori petero ljudi na rubu sredovječnosti duboko u krizi osobnih života. Premda ova pjesma, baš kao i slično razorna "The Chain" nema u sebi eksplicitno feminističku poruku, ona i dalje svojom iskrenošću svjedoči o kompleksnosti i dubini ženskog iskustva. Možda ju je baš zato Courtney Love obradila kao B-stranu jednu od singlova Holea.


Pearl Jam - Elderly Woman Behind the Counter in Small Town

Jedan od vječnih fanovskih favorita Pearl Jama ispričan iz perspektive sredovječne žene koja radi kao blagajnica u malome gradu i slučajno susretne nekadašnju ljubav. U pitanju je četverominutna audio verzija "Mostova okruga Madison", a ono što pjesmu čini posebnom je emotivna i uvjerljiva Vedderova izvedba koja s lakoćom prenosi potpuno tuđe iskustvo. Kad bi bar stvarni svijet iskazao makar trećinu empatije prisutne u ovoj pjesmi.


Tori Amos - Crucify

Dandanas jedna od najdražih mi pjesama Tori Amos moćna je klavirska balada nošena fenomenalnim refrenom. "Crucify" postavlja velika, ali i jednostavna pitanja o percepciji samoga sebe, krivnji koju nam nameće društvo i moralu kao takvom. Snaga pjesme leži u tome što Amos ne daje odgovore nego emocionalnom gradacijom izvedbe pokazuje koliko su naša krhka ega ograničena nametnutim društvenim okvirima. Namjerno ovdje pišem u množini jer nitko od toga nije izuzet, iako sam bolno svjestan da se napisano odnosi prije svega na žene, što Amos naglašava nimalo suptilnom upotrebom religiozne simbolike.


Anna von Hausswolff - The Mysterious Vanishing of Electra

Kako sam naslov kaže, ovo je vrlo tajanstvena pjesma. U tekstu koji se referira na dobro poznatu priču o Elektri, Anna Von Hausswolff više naznačuje negoli otkriva, a kompleksna delikatna instrumentalizacija doprinosi općem, zagonetnom dojmu. Sve skupa je odličan podsjetnik na to koliko su mitovi kojih nismo do kraja ni svjesnu duboko utkani u naše živote i tvore blokove klišeja po kojima se ravnamo, a da to ni ne znamo.


99 views

Recent Posts

See All
bottom of page