top of page
Search

Osam za Osmi

Updated: Sep 8, 2020

Sretan vam Međunarodni dan žena!Patti Smith - Free Money (1975.)

Balada o neimaštini i snovima o boljem životu. Jedna od najboljih pjesama jednog od najboljih debi albuma svih vremena. Za preživljavanje je potrebna volja, a "Free Money" je svakom sekundom vrlo plastično utjelovljuje.
Erykah Badu - Bag Lady (2000.)

Prilično jednostavna metafora "o ženi koja nosi torbe" govori o ženi koja se lomi pod emocionalnim teretom iako bi bilo bolje da je "lagano spakirana". Opuštena pjesma afirmativnom porukom lomi klasični narativ pop pjesme o pretjeranoj dramatici i patnji kao ultimativnom dokazu ljubavi.


Portishead - Machine Gun (2008.)

Postindustrijska himna o potrebi suočavanja s opresijom u samom sebi. For I am guilty for the voice that I obey/ Too scared to sacrifice a choice chosen for me. Briljantna melankolično trijumfalna atmosfera, militantno mehanički bubnjevi i nenadmašno sugestivan vokal Beth Gibbons čine ovu pjesmu istinskom himnom 21. stoljeća.


PJ Harvey - Rid Of me (1993.)

Najbolja pjesma o međuovisnom odnosu uopće, a napisane su mnoge.Fever Ray - If I Had a Heart (2009.)

Ne postoji pjesma koja tako uvjerljivo utjelovljuje svu suvremenu prazninu. Da imamo srce, slomilo bi se.


Bikini Kill - Rebel Girl (1993.)

U osnovi feministička verzija "Killing in the Name". Jer glasno i jasno je ponekad sve što je potrebno.

Angel Haze- Cleaning Out My Closet (2012.)

Najmučnija rap pjesma koju ćete čuti u životu. Emancipacija ne dolazi u afirmativnim porukama, gotovo uvijek se rađa iz traume.
Fugazi - Suggestion (1988.)

Trideset godina prije #metoo Fugazi su snimili "Suggestion" i sve što treba znati o seksualnom uznemiravanju strpali u šest briljantno napetih minuta.

525 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page