top of page
Search

Now playing: Yaeji, Jesus Piece, James Holden, Poison Ruïn, FACS...

Nešto kraći i žešći now playing od prosjeka.
Yaeji - With a Hammer (XL)

Debitantski album producentice/vokalistice Yajei šaren je i zabavan, ali poprilično neujednačen kolaž raznih elektronskih stilova. Energična i namjerno “dječje” intonirana vokalna izvedba na kraju ipak solidno povezuje različite stilske zahvate u vrlo šarmantnu cjelinu, čak i ako pojedinačnim pjesmama vrlo često manjka pamtljivosti.


Jesus Piece - … So Unknown (Century Media)

Jesus Piece su se vratili pet godina nakon hvaljenog debija “Only Self”. Vokalist Aaron Heard je svirao bas u Nothing, bubnjar Luis Aponte je bio na turneji s Charlie XCX, no slušajući album pomislit ćete da su proveli nekoliko godina pod utjecajem bušilica i breakdownova. Uz Judiciary, najbrutalniji album koji sam čuo u 2023. dosad, a pametno doziranje minutaže pomaže da nesmiljena agresija ne prijeđe u bijelu buku.


James Holden - Imagine This Is a High-Dimensional Space of All Possibilities (Border Community)

Novi album Jamesa Holdena je posveta raveu i chill outu devedesetih filtrirana kroz psihodeličnu jazz prizmu njegove recentne diskografije. Hipnotičan album.


Poison Ruïn - Härvest (Relapse)

Čikaški Poison Ruïn su na svom debi albumu toliko dobro svladali no-fi estetiku da zvuče kao izgubljeni bend s početka osamdesetih. Premda je stil ovdje važniji od samih pjesama, ispod pristupa “uživo iz bačve” krije se sasvim solidan set pjesama koje spajaju goth rock, post punk, garage rock i prstohvat dungeon syntha u energičan miks idealan za odlično doziranih pola sata.


FACS - Still Life in Decay (Trouble In Mind)

Još jedno izvrsno izdanje veterana čikaške noise rock scene prepuno vrhunskih “paučinastih” gitara.OZmotic | Fennesz - Senzatempo (Touch)

Christian Fennesz u suradnji s OZmotic još jednom pokazuje svu baroknu raskoš svog specifičnog digitalnog gitarskog ambienta koji je po običaju daleko melodičniji negoli se na prvu čini.


Sunrot - The Unfailing Rope (Prosthetic)

Brutalni i spori sludge sustavno gradi željenu opresivnu i prljavu atmosferu, no ako niste izraziti i pasionirani ljubitelj takvog zvuka, onda ovdje nema puno toga za vas.


Tribulation - Hamartia EP (Century Media)

Tribulation su uvijek negdje na pola puta između goth rock campa i metal ozbiljnosti. Ovaj EP samo potvrđuje da je krajnje vrijeme da izaberu smjer, jer oboje, barem za njih, nikako ne funkcionira.


Graphic Nature - A Mind Waiting to Die

Novi val nu metala očekuje se već barem pola desetljeća, a pravi iskorak u popularnosti nikako da se dogodi. Slušajući debi ovog mladog britanskog benda jasno mi je i zašto - tipični digitalni breakdownovi iz modernog metalcorea sudaraju se sa strukturom i konceptom pjesama koje zvuče kao B strane Slipknota iz 1999. upotpunjene drum n bass umetcima i skrečanjem. Mene ovakve stvari zapravo neobično vesele koliko su god bile prosječne, ali to je vjerojatno zato što sam star i napokon spreman prihvatiti smiješne trendove iz vlastite adolescencije.


Bobby Krlic - Beef (A24 Music)

Bobby Krlic je kao The Haxan Cloak izdao niz zanimljivih eksperimentalnih elektronskih albuma krajem nultih i početkom desetih, a onda se polako ubacio u svijet filmske glazbe. Njegov score za Netflixovu hit seriju “Beef” nije u rangu maestralnog rada na “Midsommar” Arija Astera, ali demonstrira odličan balans između konvencionalnih pop/rock i jazz stilizacija te uznemirujućeg zvučnog dizajna po kojem je i postao poznat.


Recent Posts

See All

Comments


bottom of page