top of page
Search

Now playing: Gorillaz, Shame, US Girls, Big Brave, Xiu Xiu...

Tjedan pun solidnih ostvarenja.



Gorillaz - Cracker Island (Parlaphone)

“Cracker Island” sadrži sve vrline i mane Albarnovog autorstva kad su u pitanju Gorillaz. Pjesme u pravilu djeluju zabavnije i luđe na papiru nego u konačnoj verziji, a unatoč eklektičnoj listi gostiju, sve ispadne nekako normalnije nego bi trebalo. Unatoč tome, album nudi niz vrlo ugodnih synth pop pjesama koje odlično pašu uz blazirani Albarnov, pardon 2D-jev vokalni stil.


Shame - Food for Worms (Dead Oceans)

Treći album mladog londonskog benda otklon je od odriješitog i brbljavog post punka prema šlampavom indie rocku. Takav pristup je omogućio i frontmanu Charlieju Steenu da bude tekstualno i vokalno otvoreniji pa dobar dio ovih pjesama posjeduje himnički naboj koji je u suprotnosti s ranijim oštrijim pristupom. Sazrijevanje je posebno očito u sjajnoj završnici “All The People” koja najbolje ilustrira duh zajedništva itekako prisutan na ostatku albuma.


US Girls - Bless This Mess (4AD)

Meghan Remy još jednom potvrđuje da ima žicu za iskričavi, ali uvijek prijemčivi art pop kakav bi u osamdesetima imao podršku velikih izdavača i MTV-ja, a da danas je osuđen na kultni status. Remy zna napisati pametnu, aktualnu i zabavnu pop pjesmu poput “Screen Face”, a kontinuirani odmak od ranih noise pop početaka prema sofisticiranom, vrlo “odraslom” synth popu samo dodatno ističe detalje i posebnost njenog autorskog rukopisa.


Big Brave - Nature Morte (Thrill Jockey)

Kanadski trio Big Brave nastavlja uzlaznu formu svojim dosad najboljim albumom. Strpljivo se poigravajući elementima noise rocka, dronea, sludge metala i folka, bend postavlja sjajnu podlogu za ranjivi, primalni vokalni stil gitaristice Robin Wattie. Njene apstraktno obrađene, ali emocionalno snažne teme najočitije su u naslovima poput “the fable of subjugation” ili “the parable of trusting”. Posebna preporuka svima koji misle da je ekstremna glazba isključiva domena za jedne te iste pseudo macho klišeje.


Xiu Xiu - Ignore Grief (Polyvinyl)

Vjerojatno najhermetičniji album Xiu Xiu dosad, a to dosta govori. Konstantno tjeskobna atmosfera bi vjerojatno bila istaknutija interesantnijom, opipljivom produkcijom. Kad se već ovoliko odmakneš od konvencionalne pop strukture, bilo bi dobro imati i zvučni dizajn koji može prenijeti širinu tematskih preokupacija, a toga ovdje dobrim dijelom nedostaje. I dalje su iznimno sugestivni i osebujni pa svakako preporuka ljubiteljima opusa. Ostalima je bolje da slušaju “Fabulous Muscles”, album koji vjerojatno najbolje spaja sve osobine izričaja Jamieja Stewarta.



Yeat - Aftërlyfe (Geffen)

Kao jedan od post Playboi Carti repera, Yeat je gotovo potpuno nerazgovjetan, a to što izvodi glasom i produkcijom teško se može okarakterizirati kao repanje ili pjevanje. No ne bi se reklo da ga to posebno zabrinjava. To dovođenje autotunea i distorzije do ekstrema daleko je najzanimljiviji aspekt ovakve glazbe. Upareno s oštrim digitalnim sythevima i basevima koji su toliko duboki da se više osjete nego čuju, stvara halucinogeni efekt kakav često izostaje kod konvencionalnih i manje ekstremnih trap formi. Da je dvostruko kraći od svog jednosatnog trajanja, “Aftërlyfe” bio bi bio još efektniji, no i ovako je itekako zanimljiv.


The Necks - Travel (Northern Spy)

Otkad sam ih prvi put gledao uživo prije nekih petnaestak godina fascinatna mi je moć australskog trija The Necks da jednu jedinu frazu rastegnu u nedogled i pritom nikad ne budu dosadni. Novi album “Travel” odlična je ilustracija njihovog jedinstvenog stila. Način na koji Chris Abrahams omata svoj klavir oko ritmičkog kostura basista Lloyda Swantona i bubnjeva Tonya Bucka u uvodnoj “Signal” trebao bi vas bez veće muke hipnotizirati i uvesti u njihov svijet permanentnog nokturalnog slow motiona.


Runnner - like dying stars, we’re reaching out (Run For Cover)

Noah Weinman na “like dying stars, we’re reaching out” svog indie folk projekta Runnner niže ruminacije o svakodnevici preko ukusno aranžirane instrumentalizacije u kojoj bendžo igra istaknutu ulogu. Pjesme djeluju proživljeno i poznato, što je vjerojatno veliki plus za svakog kantautora.


Meg Baird - Furling (Drag City)

Predivan, lagano psihodeličan folk album Mag Baird, nekadašnje članice neprežaljenih Espers. Preporuka za sve koji vole britanski folk i new weird americana scenu iz nultih.

Gustavo Santoalla - The Last Of Us OST (MIlan)

Skladatelj Gustavo Santoalla ponovio je svoj rad s videoigre “The Last of Us” i u HBO-ovoj hit TV adaptaciji. Svaki put kad naginje americana motivima, po kojima je i postao poznat surađujući na ranim filmovima Alejandra Gonzáleza Iñárritua, partitura predstavlja ugodno i emotivno slušanje. Pozitivni dojam kvare generički pseudoindustrijski “triler” momenti koji su klapanjima metala i orkestra postali obavezni klišej televizijske i filmske glazbe za išta što u opisu ima pojam “napeto”.


Recent Posts

See All
bottom of page