top of page
Search

Now playing: Black Country New Road, Screaming Females, Pile, Rebecca Black, crushed...

Uglavnom manja izdanja i jedan “uljez”.


Black Country, New Road - Live at Bush Hall (Ninja Tune)

Black Country, New Road su lani objavili hvaljeni drugi album “Ants From Up There” i svega nekoliko dana nakon objavljivanja ostali bez frontmena Isaaca Wooda koji je shvatio da živi nastupi nisu za njega. Woodovi tekstovi i ekscentrična vokalna izvedba ostavili su trag u prvoj fazi benda i klasična zamjena vokalista nije dolazila u obzir. Umjesto toga Black Country, New Road su potvrdili česte navode da su jedan od najboljih gitarskih bendova današnjice inzistirajući na snazi kolektiva. “Live At Bush Hall”, službena snimka njihovog nastupa u prosincu 2022., otvara se pokličem “BCNR friends forever” i taj moto se osjeti u svakoj sekundi svirke. U samo par mjeseci uspjeli su proći faze od spekulacija o raspadu do benda koji ide na turneju s potpuno novim materijalom. Basistica Tyler Hyde, saksofonist Luke Evans i klavijaturistica May Kershaw izmjenjuju vokalne dužnosti s neočekivanom dozom osobnosti, a pritom se sve pjesme savršeno uklapaju u dosadašnji razvoj benda. Zasad nije jasno hoće li sve ili neke od ovih pjesama završiti na trećem studijskom albumu, ali ono što je sad sasvim sigurno - BCNR su preživjeli i neće tek tako nestati. Dapače, mislim da će biti samo još bolji i nepredvidljiviji.⟳


Screaming Females - Desire Pathway (Don Giovanni)

Premda mi nije ni blizu snage sjajnog prethodnika “All At Once”, Screaming Females se s “Desire Pathway” još jednom potvrđuju kao izrazito solidan power trio sposoban napisati pamtljiv refren i usput isporučiti dozu gitarske pirotehnike kakvu se razni rock spasitelji ne usude ni sanjati.


PIle - All Fiction (Exploding Sound)

Nakon godina djelovanja u gitarskom undergroundu, bučni indie rockeri Pile su snimili album koji ih rekontekstualizira kao majstore klaustrofobičnih art rock balada. Zvuk je gust, mračan, perkusivan i spor, baš kao što i treba biti.


Rebbeca Black - Let Her Burn (Self Released)

Za svoj šarmatno amaterski singl koji je snimila kao tinejdžerica Rebecca Black je pobrala salve internetskog hejta, stoga postoji neka poetska pravda u činjenici da se žrtva jednog od najpoznatijih viralnih memova desetak godina kasnije pokušava preporoditi kao uzdanica tako “ekstremno online” žanra kao što je hyperpop. Black je svoje lekcije iz digitalnog marketinga naučila, a ovaj je istodobni povratak i debi uglavnom toplo dočekan. No prvo slušanje stravično generičnog i prosječnog “Let Her Burn” je daleko nezanimljivije nego pedeseto “Friday”. Tumačio bih ovaj album kao njen iznimno ciničan potez, no onda bih morao zanemariti da mi manje-više cijeli žanr zvuči tako.


crushed - Extra Life (Funeral Party)

Kad bend sam napravi ovakav meme, onda je jasno da nose utjecaje na rukavu i da to ne smatraju manom. Dapače, dream pop duo crushed karakterizira svoju glazbu kao posvetu pop radiju iz devedesetih, a najšokantnija stvar u vezi njihovog debitanskog ostvarenja je u kolikoj im mjeri ta namjera polazi za rukom.



Liv.e - Girl in the Half Pearl (In Real Life)

Kantautorica Liv.e na svom drugom albumu većinski briljira u osobnom, pomaknutom neo-soulu. Pjesmama bi možda dobro došao malo kohezivniji produkcijski pristup, no eksentričnosti i nepravilnosti zvuka dodatno podcrtavaju dnevničku, skicoidni prirodu pjesama.


Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs - Land Of Sleeper (Rocket)

Tajna dobrog stoner rocka je u građenju atmosfere, a taj zadatak PigsX7 na “Land of Sleeper” obavljaju besprijekorno. Zarazno za svakoga tko voli ovaj tip tople distorzirane i pozitivno staromodne psihodelije.


Historically Fucked - The Mule Peasants’ Revolt Of 12,067 (Upset the Rythm)

Čim sam u The Quietusu vidio recenziju Noela Gardnera, već sam po imenu benda i albuma znao da će ovo biti nešto za mene. Četvorka iz Manchestera svira improvizirani potpuno pomaknuti no wave. Kad prođe početni val zatečenosti apsurdom, razotkriva se pažljiva dinamika kontroliranog kaosa..⟳


dEUS - How To Replace It (PIAS)

Svatkom tko je volio prva tri albuma belgijskih alter rock veterana srce će bar malo zaigrati kad čuje uvodnu stvar njihovog prvog albuma nakon desetljeća. Kako pjesme odmiču, tako i oduševljenje splašnjava. Ipak, preporuka za stare fanove.


Dryad - The Abyssal Plain (Prosthetic)

Debitantski album blackened crust benda iz Iowe plijeni svojom pažljivo osmišljenom prljavom lovecraftovskom atmosferom, dualnim vokalnim napadom i gotički pankeriziranim instrumentalima ili možda obrnuto. U svakom slučaju zabavno.


Recent Posts

See All
bottom of page