top of page
Search

Najbolje od regionalne scene 2020.

Mislim da nikad nisam poslušao više domaćih i regionalnih ostvarenja u jednoj godini nego što sam to učinio ove. Samim povećanjem količine preslušanog došlo je i do otkrivanja masu zanimljivih, možda i zapostavljenih ostvarenja.


Lista je zaustavljena na 15, mada se bez problema mogla nastaviti do 20, a ono što se da zaključiti je da je domaća glazba daleko raznolikija, zanimljivija i na kraju krajeva čudnija nego što vas to dominatni narativ pokušava uvjeriti.



15. Spiridon - Nadiru (samizdat/slušaj najglasnije)

Najčudniji album nekog gitarističkog benda objavljen na ovim prostorima u novije vrijeme briljantan je, ali vrlo zbunjujuć komad alternativne povijesti ex-Yu rocka. Album koji treba slušati otvorenog uma i potpuno spreman na neočekivane stilske izlete u kojima naizgled vrlo besmislena sintagma "pastirski post punk" postaje možda i najtočniijim opisom ove glazbe.




14. opium curtains - inability to create new memories (samizdat)

Tajanstveni ambijentalni projekt opium curtains objavio je čak tri albuma ove godine, no "inability to create new memories" je poseban jer je u sferu dosadašnjeg melankoličnog ambienta uveo i ritam kao važan element zvuka. Uvodna "Night over the Mediterranean" je jednostavno briljantna i pokazuje puni potencijal ovog projekta.





13. Brigand - Iza crne duge (Dallas)

"Iza crne duge" vrlo je zanimljiv "teški shoegaze" album s neskrivenim metalskim natruhama. Takva zvučna slika pokazala se vrlo prikladnom za poetične, ali i direktne tekstove frontmena Velibora Nikolića, čija je melankolija sjajno uhvatila osjećaj protekle godine.








12. Them Moose Rush - Dancing Maze (Dostava Zvuka)

Bjelovarski stoner rock/prog rock trio na svom trećem albumu labirintske melodije i ritmove pakiraju u pjesme koje zvuče kompaktno, izravno i autentično bez obzira na ogroman broj različitih žanrova i utjecaja koji je utkan u njih.








11. tonota - sve se kretalo i sve je stalo. (samizdat)

Mlada producentica tonota uspijeva unutar jedanaest minuta, sukladno naslovu ovog vrlo slušljivog EP-ja, stvoriti začudan komad ambient glazbe koji se neprekidno kreće, premda pritom u strukturalnom smislu stoji na mjestu. Izvrstan zaokružen rad. Šteta bi bila da ostane samo na ovom.





10. Plazmatick - Hrđava vremena / Maziš mi se (PDV Records)

Kroz dva potpuno oprečna ostvarenja Plazmatick, pomalo zaboravljena nada hrvatske elektronike devedesetih, priredio je neočekivan povratak i pritom pokazao impresivno poznavanje glazbene povijesti, ali i produkcijskih tehnika. Sad samo da ostane!


9. Klinika Denisa Kataneca - Jada Jada (Krava 22)

"Jada Jada" album je s kojim je Denis Katanec postao kantautor s velikim K. Neurotični vokal uparen je s nikad dinamičnijim instrumentalima koji ga odlično nadopunjuju. Konstantna upotreba dječje imaginacije daje njegovim tekstovima specifičnu gorko-slatku dimenziju koja ga odvaja od ostatka scene.




8. Delapse - Omens (Dostava zvuka)

Odličan komad mračne, filmske elektronike predstavlja zanimljiv iskorak bubnjara Leonarda Klaića iz domene rock glazbe, ali bez gubljenja specifične oštrice koja je krasi njegov bendovski angažman. Upotpunjen s nekoliko vokalnih gostiju, ovaj pretežno instrumentalni album nudi odličnu slojevitu produkciju u kojoj je glavni naglasak na opisu atmosfere iz vrlo prigodnog naslova.





7. Roza - Roza EP (Pop Depresija)

Fantastičan nastupni EP beogradskog trija Roza jedno je od najboljih post rock ostvarenja posljednjih godina. Fluidno odsviran i povezan utjecajima afrobeata, kraut rocka i jazza, predstavlja klišejima često pogođen žanr kao još uvijek svjež poligon za istraživanje instrumentalne glazbe.






6. She Loves Pablo - Death Threats From Future Self (Dostava Zvuka)

Jedan od najboljih rock albuma ove godine predstavlja ovaj zagrebački stoner rock kvartet u naponu snage. Sposobni apsorbirati velik broj utjecaja u vlastiti zvuk, She Loves Pablo stvorili su album koji će s lakoćom zaintrigirati sve one kojima je era alternativnog rocka devedesetih još uvijek svježa u sjećanju.







5. Parnepar - Dobar dan, izvolite (Doomtown Records)

Apsurdan, špicast, rastrgan, distanciran "Dobar dan, izvolite" izvrstan je komad post punka očigledno okrenutog prema kasnim sedamdesetima, ali sentimentom čvrsto u sadašnjosti.










4. Trokut - Shapeless (Rika Muzika)

Izvrstan debitantski album predstavlja elektronički potpomognutu jazz četvorku Trokut kao domaće predstavnike suvremene jazz renesanse. Dovoljno drugačiji da bude zanimljiv i izvanžanrovskim poklonicima, a istodobno vrlo organski nastrojen, "Shapeless" je izvrstan zalog za budući rad i dokaz da ovdašnja instrumentalna scena pršti talentima.




3. Afion - Treći bilbil (Aquarius Records)

Nakon skoro petnaest godina pauze, Afion su se vratili s psihodeličnim world music ostvarenjem koje je iskoristilo njihov puni svirački potencijal. Aranžmani, svirka i energija na momente zvuče poput kakvog izgubljenog prog rocka iz sedamdesetih, a to je u mojoj knjizi uvijek veliki plus.








2. Adam Semijalac - Tanac za crnega vraga (samostalno izdanje)

Adam Semijalac napustio je svoj poznati blues pseudonim na ovom etnomuzikološkom ostvarenju koje spaja tradicionalne napjeve i eksperimentalne glazbene tehnike. U godini koju će mnogi nazvati najtežom desetljećima unazad, "Tanac za crnega vraga" je težak i mučan album koji nas podsjeća da je trauma dio kolektivnog nasljeđa.






1. Ivan Grobenski - Siromahi i Lazari (Intek Music)

Dok se Semijalac na svom albumu bavi traumom proizašlom iz povijesti života u oskudnim krajolicima, Grobenski se na svom sjeverno-gotičkom remek djelu bavi mitologijom koja takav život okružuje. Neke stvari vezane za današnjicu lakše je prihvatiti kad shvatite da je sklonost misticizmu, a bome i depresiji dio narodnih vjerovanja. Na "Siromahi i Lazari" Grobenski je uspio povezati Podravinu i američki jug na rijetko bešavan i prirodan način. Fantastično!



1,537 views

Recent Posts

See All
bottom of page