top of page
Search

10/2H: najbolje iz 2020. ... do kraja

Ova godina je trajala 300, ali je na kraju pisalo ipak samo 12 mjeseci. Drugi dio izbora albuma godine, čini mi se, zorno reflektira taj osjećaj. Prvi dio je tu.10. Krust - The Edge Of Everything (Crosstown Rebels)

Prvi album legendarnog drum ‘n’ bass producenta u petnaest godina otvara se hiperkinetičkom "Hegel Dialect" i ne staje s neprekidim pokretom sljedećih osamdeset minuta, čak i u ambijentalnim dijelovima. Ovaj iznimno cinematski album ujedno posjeduje i vjerojatno najdetaljniji zvučni dizajn godine.


9. Ammar 808 - Global Control/Invisible Invasion (Gliterbeat)

Fascinantan fuzijski album tuniškog producenta s briselskom adresom spaja dosadašnje eksperimente s glazbom iz područja Magreba, različitim varijantama zapadne klupske glazbe i indijskom glazbenom tradicijom. Unatoč povremenoj prisutnosti određenih produkcijskih "world music" klišeja iz devedesetih, krajnji rezultat zvuči futuristički i zapravo strukturalno iznimno nekonvencionalno.


8. Emma Ruth Rundle & Thou - May Our Chambers Be Full (Sacred Bones)

Kolaboracija folk kantautorice Emme Ruth Rundle i sludge metal benda Thou urodila je nesvakidašnje lijepim albumom koji svojom ekstremnom dinamikom tiho-glasno oslikava zamišljeni svijet u kojem je grunge i dalje najvažniji gitarski žanr, a tišina i distorzija ravnopravne sastavnice zvučne slike.


7. Special Interest - Passion Of (Thrilling Living)

Njuorlinški kvartet Special Interest gradi zvuk na abrazivnim gitarama i tutnjajućim ritmovima primitivnog Casio samplera iz osamdesetih. Manična energija ovih tridesetak minuta zalog je budućnosti benda koji uspješno izbjegava dance punk klišeje sporih buildupova i disco zajedništva u korist znojne, konfrontacijske D.I.Y. buke.


6. Touché Amore - Lament (Epitaph)

Malo tko uspije zvučati tako autentično angažiran i unesen u svoje pjesme kao Jeremy Bolm, frontman Touché Amore. Osnovni je to razlog zbog čega njihova glazba tako dobro funkcionira već peti album za redom. Ostatak benda se trudi nesmiljeni emocionalni intenzitet njegove vokalne snage začiniti raznolikim aranžmanskim rješenjima unutar prepoznatljivih post hardcore/emo obrazaca.


5. Young Jesus - Welcome to Conceptual Beach (Saddle Creek)

Kad bi bar više rock bendova bilo slobodno i sklono improvizaciji poput Young Jesus! U pitanju je bend koji se ne boji zabrazditi u načelno pretenciozan teritorij, a pritom ne zvučati pretenciozno. Puno bendova zaglavi u recikliranju utjecaja, a Young Jesus su jedan od rijetkih koji ih je itekako sposoban nositi na rukavu i pritom opet biti sasvim svoj.


4. Neptunian Maximalism - Éons (I, Voidhanger Records)

Belgijski bend Neptunian Maximalism shvatio je svoje ime doslovno. "Eons" su dva sata improviziranih jazz/metal/prog kompozicija koje zvuče kao da Sleep jammaju sa Sun Raom ili Sunn O)) s Johnom Coltraneom. Unatoč dužini i gustim soničnim teksturama, ovo je nevjerojatno slušljiv album. Apokaliptični lounge? Sasvim prigodno.


3. Duma - Duma (Nyege Nyege Tapes)

Rijetko me koji album izbacio iz cipela kao debi kenijskog cyber metal dvojca Duma. Često kukamo kako nema više originalne glazbe, a Dumin prvijenac primjer je upravo te nesputane originalnosti. Negirajući pravila metala, industriala, tradicionalne glazbe i elektronike, kreirali su nešto što nalikuje na sve od navedenoga, no ne pripada nigdje. Fascinantan, moćan album koji će vas uzdrmati baš poput svoje unikatne, riječite naslovnice.


2. The Flaming Lips - American Head (Warner, 2020.)

The Flaming Lips često znaju zapilati, no kad pogode onda stvarno pogode. "American Head" jedan je od najboljih u njihovoj diskografiji, fascinatna lagano psihodelična saga o odrastanju u američkoj provinciji u sedamdesetima. Wayne Coyne je tekstualno jednako začudan kao i uvijek, no ujedno i prizemljen pažljivo doziranom melankoličnom nostalgijom.


1. Clipping. - Visions of Bodies Being Burned (Sub Pop)

Nakon ovog albuma me više ne može uvjeriti da Clipping. nisu najbolji hip hop izvođači današnjice. Ne samo da konzistentno izbacuju sjajna ostvarenja, nego im albumi sve više nalikuju na iznimno dotjerane audio drame s beskrajno detaljiziranim konceptima, tekstovima i zvučnim dizajnom dostojim Hollywooda. Briljantno!


Časni spomeni:

Nothing - The Great Dismal

Moses Boyd - Dark Matter

Backxwash - God Has Nothing to Do With This Leave Him Out of It

Spanish Love Songs - Brave Faces Everyone

Mourning [A] BLKstar - The Cycle

Uniform- Shame

Ludwig Goransson - Tenet

Deftones - Ohms

Nubya Garcia - source

Fontaines D.C. - A Hero's Death

Protomartyr - Ultimate Succes Today

Sault - Untitled Black is/ Rise

Imperial Triumphant - Alphaville

285 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page