top of page
Search

Morrissey: grintava legenda

Updated: Jun 12, 2018

Album je prije svega slika zajedljivog, ciničnog autora koji je izgubio poštovanje ne samo prema svijetu i publici, nego i prema vlastitom opusu

Low In High School (BMG, 2017.)


Morrisseyjev jedanaesti samostalni album donosi sliku autora sve ukopanijeg u paranoju, iluziju veličine i glazbene klišeje. Istina, njegov život nakon The Smiths ionako je više obilježen promašajima nego pogocima, no na "Low in High School", baš kao i na prethodniku "World Peace is None of Your Business", njegova oduvijek teška persona poprima odlike tipične za klasične internet provokatore. Politički aspekti albuma izraženi u pjesmama poput "Israel" i "Who Will Protect Us From The Police?" djeluju kao da su umetnuti s namjerom da dodatno udalje onaj dio fanovske baze koji je poludio nakon njegove javne potpore Brexitu i ne nude puno mimo praznih provokacija usmjerenih na vruće društveno-političke teme.



Senzacionalistički impulsi dolaze do izražaja i u sedmominutnoj "I Bury The Living", načelno antiratnoj, antiimperijalističkoj pjesmi prepunoj bombastičnih izjava poput „You can't blame me/ I'm just an innocent soldier/ Give me an order!/I'll blow up a border/Give me an order/And I'll blow up your daughter“. Takva namjerno polemična tematika smještena je u raznolike, ali pompozne i vrlo klišeizirane pjesme koje je najlakše opisati kao "hard rock šansone". Teatralni aspekt provlači se kroz cijeli album, no najbolje je ukomponiran u "Jacky's Only Happy When She's Up On The Stage", pjesmu koja bi lako mogla biti metafora za Morrisseyjev osobni komplicirani odnos sa slavom.


Premda "Low in High School" sadrži pokoji zalutali trenutak tekstualne briljantnosti, a potkrade se i nešto nadahnutih glazbenih rješenja, ovo je prije svega slika zajedljivog, ciničnog autora koji je izgubio poštovanje ne samo prema svijetu i publici, nego i prema vlastitom opusu. Sve što je ostalo prazna je taština koja nemilosrdno uništava i posljednje ostatke nesvakidašnjeg talenta. Čini se da je Mozu vrijeme za penziju jer se većina tematike ovog albuma ionako čini najpogodnijom za grintanje pred televizorom.

43 views

Recent Posts

See All
bottom of page