top of page
Search

Kratkići: Vladimir & Kalafat, Magul, Radikal Dub Kolektiv, Nula, Bijes zdravog razuma

Ovaj tjedan su domaći kratkići opet u cijelosti posvećena jednom izdavaču, PDV-u, koji je imao bogat i eklektičan izbor izdanja u svibnju.


Vladimir & Kalafat - El Shatt (PDV, 2021.)

Drugi album Vladimira Mićkovića i njegovog mediteranski orijentiranog projekta Vladimir & Kalafat ozbiljan je kandidat za najbolji regionalni album godine. "El Shatt" je fascinantno instrumentalno putovanje od Komiže do Egipta. Mičković i suradnici koriste paletu zvukova nalik na jezik spiritualnog jazza obogaćenog motivima sevdaha, mediteranske glazbe i bliskoistočnim instrumentima kako bi prikazali put dalmatinskih izbjeglica na kraju Drugoga svjetskog rata. Krajnji rezultat je istovremeno meditativan, evokativan i emotivan.


Magul - Magul 2 (PDV, 2021.)

Drugi album šibenskog benda Magul ambiciozan je komad alternativnog rocka prožetog elementima i duhom art rocka i synth popa osamdesetih na tragu onog što rade Riječani Jonathan i The Siids. Eleganciju i dotjeranost aranžmana kvari samo pomalo tvrdi izgovor engleskog jezika pa se postavlja pitanje bi li sve zvučalo uvjerljivije na hrvatskom jer instrumentali svakako zaslužuju i taj mali završni korak prema potpunoj uvjerljivosti.



Radikal Dub Kolektiv

Radikal Dub Kolektiv (Zvuk Močvare, 2004./ PDV 2021.)

Rajčice Dub / Tomato Jungle (Kingston 2005./ PDV 2021.)

Reizdanja prvog albuma i prvog 7inch singla Radikal Dub Kolektiva podsjetnik su na to koliko je ovaj bend zapravo bio uspješan tijekom svog djelovanja u nultima. Radikal Dub Kolektiv su jako dobro poznavali i poštivali sve žanrovske zakonitosti i aktualne trendove, no istovremeno su mahom instrumentalnu glazbu namijenjenu prije svega plesno-koncertnim situacijama začinili humornim aranžmanskim rješenjima i vrlo kreativno iskorištenim dub efektima. Rajčice su pak i podsjetnik na legendarnu domaću top listu Cener Radija 101 na kojoj je nešto ovoliko izvan mainstreama bez problema provelo 14 tjedana. Domaća glazbena scena se od doba ovih izdanja razgranala u raznim pravcima, no ova izdanja pokazuju da su RDK bili i ostali jako dobri u onom što su radili.


Nula / Bijes zdravog razuma

Šplit (Humanita nova 1995./ PDV, 2021.)

Ako Radikal dub kolektiv već pomalo pripadaju povijesti domaćeg D. I.Y izdavaštva, onda ovaj split hardcore bendova iz devedesetih predstavlja pravi arheološki primjerak. Danas zanimljiv prije svega kao dokument vremena, materijal oba benda plijeni pažnju sirovošću snimke, ali i nepresušnom energijom, entuzijazmom i, u slučaju Nule, izravnošću anarhističke poruke u doba najcrnijeg tuđmanizma. Ovakva reizdanja su trajni podsjetnik na žilavost i potrebu postojanja D.I.Y. undergrounda u svakom razdoblju i to bez obzira na samu glazbu, već prije svega kao svjedočanstvo impulsa ispod dominantnog duha vremena.

Recent Posts

See All
bottom of page