top of page
Search

Kratkići: Upset./8082, Vrulja, Ochi, In From The Cold, Šarena pojava

Za ove domaće kratkiće koncentrirao sam se na recentna izdanja uvijek agilnih Geenger Records.


Upset./8082 - Passing The Torch (Geenger Records, 2021.)

Split EP zaboških Upset i 8082 iz Graza. Dva hardcore benda, četiri pjesme. Upset. su jednako čvrsti i solidni kao i na nedavnom albumu "Tied To Our Screens", ne napuštajući previše klasičnu hardcore formulu ustrajnih rifova i grupnih vokala. Dvije pjesme austrijskog benda nude puno više nervoze, dinamike i emotivni vokal koji u par navrata fino podere glasnice. "Passing the Torch" je simpatična demonstracija efektne upotrebe klasičnog, a danas ne previše često korištenog underground formata idealnog za međusobnu promociju bendova.


Vrulja - Jesenska (Geenger Records, 2021.)

Singl "Jesenska" mladog varaždinskog benda Vrulja je zanimljiv uvod u nadolazeće debitantsko dugosvirajuće izdanje. Njihov alternativni rock jako vuče na estetiku distorziranog tiho-glasno-tiho pop rocka iz devedesetih, a glavna atrakcija je kontrapunkt između snažne, ali vrlo čiste izvedbe vokalistice Sabine i naglašeno agresivnih gitara. Obećavajuće.

Ochi - Tremor (Geenger Records, 2021.)

Debitantski singl riječkog benda Ochi također posuđuje iz alternativnog rocka devedesetih, no "Tremor" jednako tako odaje i metalska naslanjanja očita u agresivnom bubnju i završnim gitarskim baražama. Grunge susreće stoner rock, a glas seže od prigodno nezainteresiranog pasiviziranog intra do poprilično pjevnog refrena. Nastupni EP izlazi uskoro, a bit će zanimljivo vidjeti hoće li bend ponuditi i varijacije na ovu formulu koja, čini mi se, postaje sve raširenijom među mladim domaćim bendovima.


In From The Cold - Isolation Blues (Geenger Records, 2021.)

"Isolation Blues" beogradskog sludge benda In From The Cold šest je minuta valjanja u soničnom mulju, kako i dolikuje žanru. Uporni kotrljajući ritam prve polovice pjesme razbijen je psihodeličnim gitarskim teksturama i istim takvim synthom gostujućeg Danila Nikodinovskog iz odličnog benda Consecration, a sve skupa nagovještava moćan novi materijal.
Šarena pojava - Mrtvi Sisak (Geenger Records, 2021.)

O ovom bendu sam već pisao prije nekoliko mjeseci i istaknuo da je rap rock žanr prema kojem imam neobično puno naklonosti, unatoč prepoznatljivim i (pre)često korištenim glazbenim i tekstualnim klišejima. Glavna vrlina "Mrtvog Siska" je poletni, brzi instrumental, ali opis gradskog života zvuči daleko nategnutije kad se zauzima pozicija izdvojenog pripovjedača koji s nekakvog zamišljenog postolja proziva likove opisane u pjesmi. Svjestan sam da je hvalisanje oduvijek jedan od glavnih narativnih elementa hip hopa, no kronika tmurne svakodnevice daleko je uvjerljivija kad protagonist i sebe uroni u blato.

168 views

Recent Posts

See All

댓글


bottom of page