top of page
Search

Kratkići: The Chweger, Obojeni program, Rust Red Romance, Mycena, Hladno pivo

Novi kratkići donose četiri recentna regionalna albuma i jedan singl. Ima svega, od underground improvizacija do budućih radijskih hitova.


The Chweger - Berge Istra (HRT, 2021.)

Berge Istra soundtrack je istoimenog dokumentarca o brodu koji je bio ponos pulskog Uljanika, da bi 1975., tri godine nakon izgradnje, misteriozno nestao u vodama Tihog oceana. Pulski bend The Chweger, čiji je član Zoran Angelski ujedno i jedan od scenarista filma, popratio je film impresivnom glazbom koja možda i nadmašuje njihova dva dosadašnja solidna albuma. Uokvirujući soundtrack isječcima iz filma, The Chweger daju kontekst za retrofuturističku zvučnu sliku - sedamdesete su prebačene u 21. stoljeće. Glazba je kombinacija raznorodnih utjecaja kraut rocka, psihodelije, americane, raznih elektronskih žanrova, no sve je izvedeno elegantno i bešavno, a premda su teme upečatljive, nemoguće je oteti se dojmu da je ovim albumom bend napokon otkrio pravi format svog djelovanja.


Obojeni program - 2021 = 41 (Odličan Hrčak, 2021.)

Prvi album jednog od najhvaljenijih regionalnih alternativnih bendova nakon skoro desetljeća donosi šest pjesama u 21 minutu isporučenih po principu "ako nije slomljeno, ne popravljaj". Minimalistički, ali snažni post punk zvuk kreiran je oko dva basa, gitare, bubnja i vokala Branislava Babića-Kebre čija vam nazalnost i specifična poezija odmah ili proda bend ili vas odbije od njega. Obojeni program su tijekom karijere često uspoređivani s The Fall, što zbog zvuka, što zbog specifičnih karizmatičnih frontmana zbog kojih se čini da bendovi istovremeno napreduju i stoje na mjestu. "2021 = 41" je u tom smislu vrlo pravovjeran album, ništa vas na njemu ne može iznenaditi ako ste upoznati s bendom. Isto je tako teško skinuti osmijeh s lica dok nesvjesno ponavljate Kebrine apsurdističke fraze.


Rust Red Romance - Songs Of Mr. Child (Dirty Mojo Records, 2021.)

Treći album Bojana Đurđevića pod imenom Rust Red Romance u nešto više od godinu dana ujedno je i njegov najbolji dosad. Đurđević ovdje uglavnom napušta igranje elektronikom koje je krasilo lanjske albume, ali ne i njihove lo-fi postavke. Glavni adut albuma je osjećaj organske, žive svirke, iako je snimljen na daljinu. Na prethodnim albumima bilo je nekoliko gostovanja, no ovdje se okupio punokrvni bend proširen zanimljivim dodacima. Milan Mijač iz M.O.R.T. odsvirao je bubanj na pet pjesama; Marko Bagarić, kolega iz benda Garage in July, svirao je gitaru na tri pjesme; Zoran Čalić gostuje s akustičnom i slide gitarom na dvije pjesme. No najzanimljivije je gostovanje Branimira Norca iz Klinike Denisa Kataneca koji svira klarinet na svim pjesmama. Sve njih, uz dodatak još nekoliko gostiju, Đurđević oblikuje u pažljivo orkestrirani, neprekidno raspadajući kaos, neku vlastitu inačicu "Exile on Main St".

Rust red Romance postaje sve zanimljiviji projekt u kojem rock mitologija sve uvjerljivije biva zgurana u kućne uvjete.


Mycena - Chapter III (Olde Scratch Records, 2021.)

Mycena je još jedan koprivnički projekt okupljen oko produktivnog multiinstrumentalista Aleksandra Vrhovca o kojem sam pisao u kontekstu projekta Grinded Grin. Mycena također počiva na improvizaciji te dijeli dio članstva, no za razliku od Grinded Grin nema fuzijskih elemenata. Svirka se labavo može okarakterizirati kao drone rock unutar kojeg se događa relativno malo promjena. Volite li ovakav tip amorfnog, atmosferičnog zvuka, svakako bacite uho.


Hladno pivo - Carpe Diem (Menart, 2021.)

Moram priznati da nikad nisam shvatio prijezir prema kasnijem opusu Hladnog piva, vjerojatno jer nisam bio emotivno vezan za njihova dva prva kultna ostvarenja. Singl "Carpe Diem" najavljuje novi dugoočekivani album i zapravo predstavlja sve što možete očekivati od ovog benda posljednjih dvadesetak godina. Zajebantsko-opservacijski tekst, koji ovdje čak pomalo parodira navijačke pjesme, i funkcionalna glazba koja oprezno hoda po rubu hard rocka i radijskog pop rocka poznat je recept, iskušan, i što se mene tiče sasvim solidan. Jedino je reklamiranje camea Sanje Dolažal kao punkrvnog dueta malo promašena taktika, ako ni zbog čega onda zato što su sličan štos s Terezom Kesovijom Mayales daleko efektnije izveli na "Roadie".


Recent Posts

See All
bottom of page