top of page
Search

Kratkići: Rebel Star, Koolade, Replikanti, Varboska, Ilija Rudman Presents Dead Horse Gang

Updated: Sep 8, 2020

Ovog tjedna na rasporedu su uglavnom različite forme elektronske glazbe, od ambijentalnih i eksperimentalnih formi do instrumentalnog hip hopa i housea, s jednim "uljezom" u formi odličnog americana benda Rebel Star. Počnimo s njima.



Rebel Star - Demoni (Pop depresija, 2020.)

Cijenjeni americana bend Rebel Star tijekom dobrog djela prošlog desetljeća bio je sastavljen od multietničke i geografski razasute postave okupljene oko frontmana/glavnog autora Milana Glavaškog. Nakon četiri godine mirovanja, Glavaški je okupio novu postavu benda. No, pandemija mu je poremetila planove pa je u svega deset dana sam snimio, miksao i masterirao "Demone", peti album Rebel Stara koji je Pop depresija izdala sredinom travnja. Album otvara fenomenalna "Nema kantrija za starce" s jedinom gošćom na albumu, Zvonkom Obajdin iz benda Svemir. Glavaški ovdje kao da nudi ponešto za svakog ljubitelja americane - prstohvat korijenske psihodelije The Byrds, malo suzdržanih pop instinkta Big Star i nekoliko direktnih referenci na Dylana, a sve to opet umotano u prepoznatljivi, vrlo pitak i melodičan autorski izričaj.



Koolade - <v> 1984 i Leaving You (samizdat, 2020.)

Jedan od prvih zapaženih hrvatskih hip hop producenata Koolade ima sjajnu Bandcamp stranicu na kojoj redovno objavljuje nove produkcije, bilo da se radi o remiksima, EP-jevima ili albumima. Sasvim je jasno da mu ovi instrumentali/beat tapeovi služe kao demonstracija impresivnog producentskog raspona između produkcija za repere i ostale vokaliste. Dva friška ovogodišnja izdanja nude dva potpuno različita stilska izdanja. "<v> 1984" iz lipnja ove godine kolekcija je deset futurističkih bass/dubstep/trap instrumentala koje plijene vrlo ujednačenom distopijskom atmosferom, dok je "Leaving You" iz ožujka kratki EP prepun jazzy boom bapa, kakav je zadnjih godina često radio. Ono što povezuje oba izdanja je vrlo upečatljiv, detaljan zvuk bubnja, što je valjda i najvažnije kad se radi o hip hop produkciji.



Replikanti - v 1.0 (samizdat, 2020.)

Jazz bubnjar Janko Novoselić je osim po svom čestom session radu poznat i po fascinaciji elektronskom glazbom najviše izraženom kroz organski EDM bend Kozmodrum. Replikanti su njegov trio s basistom Goranom Delačem i klavijaturistom Hrvojem Gallerom, a "v 1.0" je zapravo live album snimljen u klubu Pločnik 2017. Dok se Kozmodrum bavi nešto populističkijim lounge i radio friendly formama elektronike, "v 0.1" je duboki jazzy dub techno kojeg se ne bi postidjeli ni majstori takvog zvuka s "druge strane" poput Jeffa Milesa, Roberta Hooda ili Moritza Van Oswalda. Čekamo “v 2.0”.



Varboska - Heat Death i Otok (samizdat, 2020. )

Dva ovogodišnja izdanja mladog zagrebačkog producenta Kristiana Bagarića, odnosno Varboske lijep su podsjetnik da je eksperimentalna klupska glazba kod nas itekako prisutna. "Heat Death" singl je iz ožujka ove godine pretvoren u EP pomoću slično mislećih producenata. Original je gotovo ambijentalni komad onog što se danas pomalo pomodno naziva deconstructed club, a zapravo je samo novi oblik postklupske glazbe, dakle elektronske glazbe koja izlazi iz okvira plesa i pokreta i ulazi na teritorij kućnog slušanja. Sva četiri remiksa pružaju radikalno drugačiju reinterpretaciju originala, počevši od nastavaka ambijentalnih naslanjanja u slojevitim remiksima Tonote i Late Dinera, do daleko agresivnijih gotovo tribalnih remiksa koje potpisuju Banora i Takt Juga. EP "Otok" iz srpnja je također prepušten manje-više amorfnim manipulacijama gitare i klavira, uz dozu terenskih snimki za dodatno pojačavanje atmosfere. Čak i kad se pojavi ritam poput onih u "Come Back" ili "Prođi Pored", toliko je fragmentiran da mu je uloga primarno teksturalna, a ne ritmična. Također, dio pjesama ima nešto od burialovske atmosfere, što je u mojoj knjizi uvijek plus. Iznimka je gotovo pa synthpop balada "Carbon" koja cijelu priču odvodi u daleko pristupačnije vode, ali samo unutar prve polovice pjesme. Vrlo obećavajuće!



Ilija Rudman Presents Dead Horse Gang - Trigonometry EP (Imogen, 2020.)

"Trigonometry EP" jedno je od nekoliko izdanja koje najavljuje peti studijski album hrvatskog producenta Ilije Rudmana. Rađena na analognoj opremi, glazba na "Trigonometry" nalazi se na razmeđi housea i cosmic disca na tragu skandinavskih producenata poput Lindstrøma, Prinsa Thomasa ili Todda Terjea. Obje pjesme na EP-ju su sjajno producirane, mada su možda malo prehladne za moj ukus. No, zato singl "Riders Of The Secret Gardens", koji bi se također trebao naći na albumu, ostavlja bolji dojam. U pitanju je vrlo organski zvučeći dub funk koji plijeni atmosferom i snagom produkcije. "The Blond One Was Called Freedom", još jedan jedan kratki EP objavljen u travnju, predstavlja pak poprilični neobično izdanje jer vrlo duhovito miješa elemente duba, filmske glazbe osamdesetih i surf rocka.


154 views

Recent Posts

See All
bottom of page