top of page
Search

Kratkići: Je Veux, Dimitrije Dimitrijević, Izae, Fran Vasilić, Projekt

Početak godine za dosad najuspješniju redovnu rubriku na ovom blogu odlučio sam obilježiti s par prošlogodišnjih pop rock ostvarenja. Trenutni plan je da "domaći" kratkići idu redovno svakog četvrtka, dok bi kratke recenzije sa stranim, labavo žanrovski posloženim izdanjima išle ponedjeljkom. Nadam se samodisciplini, pomaže reći to javno :)


Je Veux - I Glow (LAA, 2020.)

Iznimno hvaljeni samostalni prvijenac Željke Veverec iz Mangroovea zanimljiv je pop album u detaljnoj i vrlo aktualnoj produkciji Tonija Starešinića i Janka Novoselića. S obzirom na to da su obojica poznati kao istaknuti pripadnici aktualne hrvatske jazz scene, ne treba čuditi izraziti perfekcionizam zvuka. Veverec ima sjajan vokal i dobro barata engleskim, no ono što mene osobno dijeli od univerzalnog oduševljenja koje je album izazvao pri izlasku početkom prosinca je vidljiva podjela između poletnijih disco pop pjesama i introspektivnih sophistipop komada. I jedne i druge su odlično napravljene, ali ove potonje, bar za moj ukus, ostavljaju puno dublji autorski trag. No kako god bilo, "I Glow" je vrlo uspio pop album, možda lišen instatne hitoidnosti, ali idealan za dugotrajniju upotrebu u radijskom i klupskom kontekstu.


Dimitrije Dimitrijević - Čar-pitanje (Menart, 2020.)

Iza imena Dimitrije Dimitrijević krije se Dimitrije Simović, niški glazbenik s trenutnom zagrebačkom adresom, poznat po radu u bendu Igralom. "Čar-pitanje" je njegov samostalni prvijenac i predstavlja ga kao izrazito talentiranog autora. Album nije lako žanrovski klasificirati budući da se u njegovom introvertiranom, ali odmjernom autorskom svijetu susreće sve od smooth jazza preko psihodelije i kraut rocka do pustinjskog bluesa. No ne radi se ovdje o igri "pogodi utjecaj" jer je Simović uz pomoć brojnih gostujućih glazbenika stvorio prigušeno, ali hipnotičko ostvarenje koje više plijeni pažljivo osmišljenom atmosferom nego li pojedinačnim pjesmama.


Izae - Nikog za volanom / Splavi (Geenger Records, 2020.)

Samozatajni dubrovački alter pop bend Izae svako nekoliko godina promoli glavu s novim izdanjem. Ovog puta su se oglasili dvostrukim singlom upotpunjenim s dva remiksa. Još jednom su u pitanju simpatične, promišljeno aranžirane poluakustične minijature po kojima su otprije poznati, na pola puta između radiofoničnosti i ekscentričnosti. Iznimno podcijenjen bend.



Fran Vasilić - Retrovizor (Samizdat/Aquarius, 2020.)

Sasvim neočekivano i Hrvatska je dobila svoju "gen Z" bedroom pop senzaciju u liku 21-godišnjeg Frana Vaselića. Njegov je debi album "Retrovizor" objavljen još u kasno proljeće prošle godine, a promocijom na digitalnim platformama poput Tik Toka i YouTubea došao je i do respektabilnih sedamdeset tisuća mjesečnih slušatelja na Spotifyju. Vaselić u promo materijalu navodi The Strokes, Rex Orange County, Djo, Her’s i Joji kao glazbene utjecaje i cijeli album je ogrnut u šarmantnu lo-fi estetiku kućne produkcije. Ono što se može navesti kao primarna mana materijala je uklopljenost u vrlo specifičnu estetiku koja ga svjesno ili nesvjesno čini idealnim materijalom za uvrštavanje za playliste. S druge strane, teško je zanijekati upečatljivost pjesme poput "Twenty Twenties". Prostora za napredak i izraženije autorstvo itekako ima, ali i ovako se radi o jednom od najvećih lanjskih domaćih iznenađenja sa stvarnim potencijalom za međunarodni uspjeh.



Projekt - Zaustavi vrijeme (Aquarius, 2020.)

Najgora stvar u vezi prvijenca riječkog benda Projekt je definitivno njihovo generičko ime :) Šalu na stranu, radiofonični, optimistični i vrlo životni pop rock koji bend njeguje vrlo je simpatičan čak i nekom poput mene tko ne voli nužno ovakve žovijalne "call and response" aranžmane. Spoj nepretencioznih tekstova s kojima se lako identificirati, detaljnih aranžmana i standardno sjajne produkcije neizbježnog Mateja Zeca može zazvoniti kao potencijalno uspješan radijski i koncertni materijal. "Zaustavi vrijeme" možda neće naići na jednako topli kritičarski odjek kao što se to dogodilo s recentnim ostvarenjima njihovih sugrađana iz The Siids ili One Possible Option, a svakako se radi i o puno popičnijem materijalu, no to nije mana.

Recent Posts

See All
bottom of page