top of page
Search

Kratkići: elektronika

Pet različitih elektroničkih ostvarenja s manje ili više izraženim eksperimentalnim rubom.


Mouse on Mars - AAI (Thrill Jockey, 2021.)

Novi album njemačkog eksperimentalnog elektroničkog dvojica Mouse on Mars istražuje potencijal umjetne inteligencije, i to ni manje ni više anarhistički potencijal, kako kaže akronim naslova albuma. Jan St. Werner i Andi Toma ovog su se puta udružili s profesorom Louisom Chude-Sokeiijem koji čita svoj esej o umjetnoj inteligenciji tijekom trajanja cijelog albuma. Kao i uvijek kod Mouse On Mars, u pitanju je razigrano, šareno i odlično producirano ostvarenje. Ono što nedostaje, možda ironično s obzirom na naslov, je anarhični aspekt njihovih potpuno nepredvidljivih i suludih ostvarenja iz devedesetih.


Blanck Mass - In Ferneaux (Sacred Bones, 2021.)

Nakon dva albuma na kojima je otvoreno očijukao s populističkim, stadionskim EDM-om, Benjamin John Power se vratio u elektronski underground albumom koji istodobno služi i kao svojevrsni audio dnevnički zapis."In Ferneaux" se sastoji od dva dvadesetminutna kolaža naslovljena "Phase 1" i "Phase 2". Propulzivne himničke elektronike po kakvoj je bio poznat još u Fuck Buttons ima u tragovima i dolazi najčešće kad se najmanje nadate, a umjesto nje zastupljeni su drone, gotovo dark ambient pasaži. Kroz cijelo trajanje albuma Power koristi terenske snimke koje je skupio kroz desetljeće nastupa i putovanja. Kombinirani s naletima buke i synth pastorale daju osjećaj svijeta koji je potpuno nestao. U tom smislu "In Ferneaux" djeluje manje kao album a više kao rekvijem za način života.


Bicep - Isles (Ninja Tune, 2021.)

Sjevernoirski house duo Bicep na svom drugom albumu također djeluje kao da se prilagodio novonastalim uvjetima. Ben Cardew je u negativnoj recenziji na Pitchforku napisao kako pjesma "Apricots" zvuči kao "deep house Dead Can Dance" i moja prva pomisao je: toooo. "Isles" doista zvuči kao nekakav gotičarski pogled na UK garage, no za mene to ne samo da nije negativno, nego je i napredak u odnosu na hvaljeni prvijenac i njegov audio enciklopedistički pristup britanskim plesnim žanrovima. Glavna vrlina "Isles" (a po tome dijeli nešto osobina klasičnih ostvarenja The Orb ili Orbital iz devedesetih) je što bi jednako dobro mogao funkcionirati u klupskom, festivalskom i kućnom kontekstu.


Madlib - Sound Ancestors (Madlib Invazion, 2021.)

Premda je najavljen kao "pravi" solo album, a ne kolekcija beatova teško je razlikovati "Sound Ancestors" od mnogobrojnih Madlibovih Beat Konducta izdanja. No, to nije negativno, kad je riječ o instrumentalnom hip hopu onda se još jedino pokojni J Dilla približio Madlibovoj kreativnosti sa sampleovima i ritmom. Količina utjecaja, žanrova i zvukova dovoljna je da vam zavrti glavom, a majstorski beatovi i da njom neprekidno kimate. Sjajno.


Yu Su - Yellow River Blue (Music From Memory, 2021.)

Kkineska producentica s kanadskom adresom Yu Su na svom prvijencu uspijeva spojiti masu stvari, utjecaj tradicionalne kineske glazbe, ambient dub, house i melodične synthpop pasaže. Sve ovo čini "Yellow River Blue" iznimno teškim za karakteriziranje, no zajednička značajka svih pjesama je začudnost. Album kao da pluta u zamrznutom prostoru između prošlosti i budućnosti, izoliranosti i grupnog iskustva, i kao takav je potpuno u sadašnjem trenutku.

101 views

Recent Posts

See All

Commentaires


bottom of page