top of page
Search

Klupski zvuci za vrijeme bez klubova

Unatoč velikom broju sudionika, raznorodnih stilova i žanrova te pjesama koje, s obzirom na to da se radi o raznim formama klupske glazbe uglavnom nisu baš ni ni kratke, ova kompilacija funkcionira kao atmosferski sjajno ujednačen DJ set.


Razni izvođači - Healing Sounds – Croatia Earthquakes Relief Project

(PDV Records, 2021.)


Kompilacijski album napravljen na inicijativu Nenada Barića i Jana Kinčla uz izdavačku podršku etikete PDV okuplja istaknute domaće producente elektronske glazbe na dobrotvornom albumu čiji je prihod kroz suradnju sa zakladom Solidarna namijenjen pomoći potresom pogođenim područjima. Naravno, ovakav album se mogao brže sastaviti od već postojećih pjesama i uz opciju "plati koliko možeš" na Bandcampu ili crowdfunding kampanju pustiti u javnost, no pitanje je bi li onda postigao isti učinak.


"Healing Sounds" je besprijekorno složena kompilacija. Unatoč velikom broju sudionika, raznorodnih stilova i žanrova te pjesama koje, s obzirom na to da se radi o raznim formama klupske glazbe uglavnom nisu baš ni ni kratke, ona funkcionira kao atmosferski sjajno ujednačen DJ set. Uzevši u obzir svrhu i razdoblje u kojem je nastala, zastupljene stvari imaju elegično-melankolični ton koji ih veže. U nekom drugom vremenu ovakva selekcija ambijentalnim motivima prožetog housea i electra vjerojatno bi se nazvala chilloutom, no sad funkcionira na posve drugoj razini. Kako se još uvijek nalazimo usred pandemije, jasno je da će do boljih dana ova kompilacija uglavnom služiti za kućno slušanje. Svi sudionici su se, čini se, u nekoj mjeri vodili tom spoznajom iako nisu previše mijenjali svoj osnovni stil. Jednostavno se radi o tome da su teme su sjetnije, synthovi mekši i dublji, a čak i ritmovi često nose crtu slojevite nostalgije.


Upravo zbog te ujednačene kvalitete cijelog materijala ne želim isticati individualne pjesme i izvođače. U jednu ruku mi se to čini primjerenim zbog svrhe kojoj su "iscjeljujući zvukovi" namijenjeni. Baš kao i klupsko iskustvo, ona možda ne refletira toliko često spominjano i eksploatirano "zajedništvo", koliko ideju da naprosto živimo u društvu - koliko god se trenutno činilo suprotno. Svakako poslušajte album, i ako možete, podržite ovu inicijativu.

100 views

Recent Posts

See All
bottom of page