top of page
Search

Glasovi drugog svijeta

"Kazuashita" i "Age Of" nam pružaju pogled u neki drugi svijet - manje nervozan, manje podložan osjećaju gravitacije, no opet ne posve pacificiran.

Gang Gang Dance - Kazuashita (4AD, 2018.)

Oneohtrix Point Never - Age Of (Warp, 2018.)



Friška ostvarenja dvaju velikih retrofuturističkih nada iz sredine nultih, Oneohtrix Point Never i Gang Gang Dance, na neobičan način odaju dojam političke intoniranosti, mada im se materijal ne može okarakterizirati eksplicitno društveno angažiranim. Upravo suprotno, "Age Of" i "Kazuashita" djeluju kao produkt paralelnog svemira, onog u kojem je hladna estetika osamdesetih metastazirala u formu sveprisutne stilske dominacije.


Ta odlika priziva neku čudnu mješavinu ambivalentnosti i idilične blaženosti; tako primjerice u pjesmi "The Station" OPN zvuči kao rani Justin Timberlake zarobljen u vokoderu, a cijeli dojam upotpunjen je blago paranoičnim new age synthevima koji u finalu pjesme sve odvode u distopijski teritorij. Kao i svaki album OPN-a, i "Age Of" se poigrava poznatim elementima, pa tako "Babylon" svojom poliranom estetikom priziva jedan od vrhunaca popa za odrasle, "Avalon" Roxy Music. Daniel Lopatin cijeli zvukovni svijet OPN-a oduvijek gradi na oprekama pa na svaki organski zvučeći instrument ide namjerno umjetna nadogradnja, a na svaki precizni pop trenutak jednako promišljen, ali naizgled potpuno dislocirani ambijentalni fragment, čime postiže da se cjelina istodobno čini potpuno zatvorenom i namjerno nedovršenom.


Njujorški kvartet Gang Gang Dance pak na svom prvom albumu nakon sedam godina još jednom spaja niz vrlo različitih stilova - dancehall, grime, razne world music elemente, dream pop i ambient. Kazuashita donekle priziva epski ambient house ranih ostvarenja poput "The Orb's Adventures Beyond the Ultraworld", ali izvanzemaljski vokal Lizzi Bougatsos s druge strane zvuči kao da je otrgnut iz svijeta Cocteau Twins ili Sigur Ros. Premda je nešto manje fragmentaran od "Age Of", "Kazuashita" zvuči jednako raspršeno i nestvarno. Istodobno poznata i odmaknuta od naše stvarnosti, ova ostvarenja pružaju nam pogled u neki drugi svijet. Manje nervozan, manje podložan osjećaju gravitacije, no opet ne posve pacificiran. To bi ipak bilo previše.


49 views

Recent Posts

See All
bottom of page