top of page
Search

Gaika: glas aktualne distopije

Pozicionirajući svoj debi vrlo blizu popularnih trendova, Gaika se odlučio za rijetku vrstu subverzije - "Basic Volume" je hit album koji to nije.


Basic Volume (Warp, 2018.)


Londonski pjevač, reper i producent Gaika izbacio je posljednjih godina nekoliko zanimljivih mixtapeova i EP-jeva. "Basic Volume", njegov dugometražni prvijenac za Warp, potvrđuje ambicije naznačene ranijim projektima i smješta ih unutar nešto jasnijih pop struktura nego dosad.

Gaikin gotički dancehall referira se na mnogobrojne trendove recentnije trap i pop produkcije, no kinematični pristup prisutan na projektima poput "Security" iz 2016. i dalje se osjeti, posebice u zvukovnim tretmanima pozadinskih atmosfera i beatova. Vokalni pristup je također nepromijenjen iako pjesme sadrže nešto izravnije refrene. Gaika se i dalje oslanja na neobičnu mješavinu jamajčanskog patoisa u repanju i eterične kvalitete vokalistica poput Elizabeth Fraser ili Martine Topley-Bird u pjevanju, što rezultira neobično raznolikom, sugestivnom vokalnom prisutnošću.


"Basic Volume" je tematski orijentiran oko pitanja migranata, migrantskog identiteta i općenito onih koje dominanta kultura tretira kao "druge" pa Gaika svoj lonac globalnih multižanrovskih glazbenih utjecaja ne temelji na šarolikim i percipirano egzotičnim elementima, nego odabire one elemente glazbe afričke dijaspore koji pašu u pažljivo dizajniranu mješavinu uvijek na rubu nelagode i paranoje. Pozicionirajući svoj debi toliko blizu popularnih trendova, Gaika se odlučio za rijetku vrstu subverzije - "Basic Volume" je hit album koji to nije, pun negativa pop pjesama. Pjesme poput "Immigrant Sons (Pesos & Gas)" i "Crown & Key" su pop/r&b/trap downeri koji šareni jezik modernih VST syntheva koriste kao podlogu distopijskog narativa svuda oko nas.


We were what you are and what we are you'll be

I'm a done man and you're cryin' for the zombies


30 views

Recent Posts

See All
bottom of page