top of page
Search

Flying Lotus: jazz funk odiseja

Koliko god Elllison dodavao funk i jazz utjecaja tijekom godina, jedna se stvar uopće nije promijenila - i dalje je jedan od najboljih i najsvježijih beatmakera u posljednjih 15 godina.


Flamagra (Warp, 2019.)


Šesti album Flying Lotus kao da je napravljen s namjerom da nadoknadi vrijeme koje je prošlo od hvaljenog "You’re Dead!" iz 2014. Steven Ellison nije sjedio skrštenih ruku svo to vrijeme. Producirao je druge izvođače, snimio kontroverzni eksperimentalni film "Kuso" i napravio soundtrack za animirani film "Blade Runner Black Out 2022", ali se sa svojih 27 pjesama i 66 minuta album ipak čini kao svojevrsna isprika slušateljima na izbivanju. Slično kao i prethodnik, u pitanju je ostvarenje koje briše granicu između njegovih ranih hip hop produkcija i sve ozbiljnijeg naslanjanja na tradiciju jazz fusiona pa se album često čini kao veliki funky beat tape obilno začinjen slap bassom.


Ne znam je li prikladno producenta nazvati virtuoznim, ali Ellison pokazuje da taj pridjev itekako zaslužuje. "Flamagra" je nevjerojatno prirodan spoj organskog i anorganskog. Teško je razaznati gdje završavaju programirani, a počinju živi bubnjevi, a bas linije i klavijature skaču posvuda preko gudačkih aranžmana starog suradnika Miguela Atwooda-Fergusona, nošene akrobatskom lakoćom. Vokalni gosti poput Andersona.Paaka, Solange, Denzela Curryja i Tierre Whack uklopljeni su u širi instrumentalni narativ albuma u kojem pjesme besprijekorno prelaze iz jedne u drugu kao duga, psihodelična, ritmična svita.


Koliko god Elllison dodavao funk i jazz utjecaja tijekom godina, jedna se stvar uopće nije promijenila - i dalje je jedan od najboljih i najsvježijih beatmakera u posljednjih 15 godina. Njegovi ritmovi i dalje duboko u sebi nose nasljeđe Dille i Madliba na čijim je produkcijama odrastao, ali svojom gustoćom, nepredvidljivom poliritmijom i šarenilom sadrže i pečat daleko šire shvaćene afrodijaspore od Felea Kutija do Sun Ra i Georgea Clintona. Kao i svi albumi Flying Lotus, "Flamagra" nije ostvarenje koje se može probaviti na prvu. Treba par slušanja da svi ti zvukovi sjednu na svoje mjesto, ali jednom kad se to posloži, čeka vas rijetko viđeno putovanje.

105 views

Recent Posts

See All
bottom of page