top of page
Search

Drake: nepotrebni čovjek trenutka

Na stranu to što je sa svojih 25 pjesama u 90 minuta Scorpion debelo predugačko ostvarenje; većina ove raskošne i vrlo često zanimljive produkcije bi funkcionirala daleko bolje da nema glavnog protagonista.


Scorpion (Republic, 2018.)


Drake mi je oduvijek djelovao kao izvođač za kojeg bi bilo najbolje da nije prisutan na vlastitim instrumentalima. Zasluga je to i njegovog dugogodišnjeg suradnika i izvršnog producenta Noe "40" Shebiba, koji je uvelike pomogao stvoriti atmosferični emo trap stil koji je postao zaštitni Drakeov znak. Točnije, sve dok se na posljednja dva projekta "Views" iz 2016. i "More Light" iz 2017. nije počeo poigravati s dancehall i afrobeats utjecajima.



Njegov peti studijski album "Scorpion" predstavlja svojevrsni povratak tim korijenima, budući da nema lažnog jamajčanskog patoisa i sličnih ekshibicija, ali ima više nego dovoljno samodopadne egoistične autotune kuknjave po kojoj je ovaj pjevač/reper/megazvijezda uostalom postao poznat. Na stranu to što je sa svojih 25 pjesama u 90 minuta Scorpion debelo predugačko ostvarenje; većina ove raskošne i vrlo često zanimljive produkcije bi funkcionirala daleko bolje da nema glavnog protagonista.


Tako je "Finesse", primjerice, ugodan komad senzualnog melodičnog trapa kakav bi, recimo,The Weeknd pretvorio u moćnu buktinju od pjesme, no Drake zvuči kao da čita popis nuspojava s uputa za uzimanje lijeka. Ako vas, kao ni mene, nimalo ne zanimaju konfuzne, nasumične misli tužne zvijezde o slavi, ljubavnom životu, bogatstvu i djetetu koje nije želio priznati jer citiram "I wasn't hidin' my kid from the world/I was hidin' the world from my kid", onda "Scorpion" ne nudi puno više od atmosferičnih beatova i povremene promjene ozračja poput efektnog singla "Nice for What".


S druge strane, nije teško pretpostaviti da je upravo ovakva nametljiva, egocentrična izvedba, a ne njegov ukus za beatove ili tekstualna dosjetljivost ono što čini Drakea toliko uspješnim. Drake je zvijezda jer savršeno korespondira s vremenom u kojem djeluje. Gotovo paranoično opsjednut sobom i opsesivno posvećen nebitnim detaljima, Drake je točno onakva pop ikona kakvu druga dekada 21. stoljeća zaslužuje.


58 views

Recent Posts

See All
bottom of page