top of page
Search

Craig Finn, majstor pripovijedanja

Finn je na svojim solo albumima pokazao literarni dar koji mu možda neće priskrbiti naramak hitova, ali hoće neočekivanu titulu jednog od najkonzistetnijih kantautora desetih.

I Need A New War (Partisan, 2019.)


When you panic in the city

It feels like one too many walls

When it thunders in the canyon

You get the feeling you're too small


Četvrti solo album Craiga Finna zatvara neformalnu trilogiju započetu s "Faith in the Future" iz 2015. i nastavljenu s "We All Want the Same Things" iz 2017. Oboružan utišanim zvukom i stilski udaljen od barskog rocka matičnih The Hold Steady, Finn se na ovim albumima nastalima u suradnji s poducentom Joshom Kaufmanom posvetio minuciznom razvoju karaktera i pjesmama koje su po količini detalja i strukturi gotovo kratke priče. Istina, sličan pristup imao je i u okviru The Hold Steady, ali je energija rock benda često stavljala u drugi plan njegove priče o ljudima i njihovim dilemama.


U ovom kantautorskom okruženju akustičnih gitara i klavira pojačanih decentom, toplom puhačkom sekcijom i minimalističkim bubnjevima često nalik na usporeni boom bap (ipak se radnja pjesama većinom odvija u New Yorku), njegove opservacije i umijeće prikazivanja svakodnevnice posebice dolaze do izražaja. Finn svojim likovima i njihovim životima pristupa s puno razumijevanja i ljubavi, na anegdotama gradeći uvjerljivi narativ isprepletenih života, životarenja i spavanja na kauču, varanja na isplatama životnog osiguranja, gledanja televizije s partnerom… No za razliku od relativno sličnog kantautorskog pristupa Marka Kozaleka, Finn nikad ne zaglavi u nepotrebnim monolozima, već je sve u službi pjesme i priče pa one nalikuju na neobični spoj Brucea Springsteena i Raymonda Carvera.


Zahvaljujući tom gotovo opsesivnom fokusu na ljudskost, "I Need A New War" ima malo toga zajedničkog s svijetom suvremenog indie rocka koji često favorizira stil nad sadržajem. Finn je na ovim albumima pokazao literarni dar koji mu možda neće priskrbiti naramak hitova, ali hoće neočekivanu titulu jednog od najkonzistetnijih kantautora desetih.

117 views

Recent Posts

See All
bottom of page