top of page
Search

Cass McCombs: comfort rock

Prepušten osobnoj i kolektivnoj nostalgiji, ovaj se album namjerno poziva na izgubljeno, možda čak i zamišljeno doba, kad otvoreni prostor nije nužno značio kolekciju jedinica i nula.


Tip of the Sphere (Anti, 2019.)


Deveti album kantautora Cassa McCombsa funkcionira kao zamišljeno ostvarenje Grateful Dead ili Allman Brothers Banda za koji niste ni znali da ga želite. Omeđen dvjema dugačkim skladbama, ovaj jednosatni album ne stidi se meandriranja i opuštene strukture. Pjesme funkcioniraju kao tokovi svijesti, pokušaj stvaranja velikog prostranog sveameričkog albuma koji podjednako priziva u sjećanje beat pjesnike, kalifornijsku psihodeličnu scenu s kraja šezdesetih te urbani, paranoični jam band zvuk Televisiona. Postoje i novije usporedbe za ovakav zvuk: osunčani egzistencijalizam Wilca ili soft rock melankolija War On Drugs. Baš poput tih bendova, McCombs se ne srami citiranja ni pozivanja na uzore.


Ovo se ostvarenje svjesno uklapa u rock kanon. Njegov mekani, labavi zvuk istovremeno funkcionira kao bijeg od svijeta i kritika stanja u njemu. Prozračna "Tying up Loose Ends" zvuči kao pismo namjere cijelog albuma:

Tying up loose ends, tying up loose ends

Tying up loose ends before I've gotta go.

No, upravo poslije te pjesme slijedi odjavni desetominutni jam "Rounder" koji svojim opuštenim grooveom, gitarskim petljancijama i jazzy električnim klavirom kao da poručuje suprotno - ništa nije dovršeno, sve je ostavljeno interpretaciji slušatelja i budućim koncertnim verzijama.


Prepušten osobnoj i kolektivnoj nostalgiji, "Tip of the Sphere" se namjerno poziva na izgubljeno, možda čak i zamišljeno doba, kad otvoreni prostor nije nužno značio kolekciju jedinica i nula. Koliko god ovakva ostvarenja bila simpatično, strastveno i vješto izvedena, ona na koncu nisu puno više od utjehe za audiofile. Uostalom, što je sredovječnost ako ne (kako kaže ime jednog hrvatskog nesuđenog filmskog hita) polagana predaja? Mladost je u tom trenutku najlakše uskrsnuti kao idilično besciljno lutanje, lišenu posljedica koje je proizvela dok se uistinu odvijala.122 views

Recent Posts

See All
bottom of page