top of page
Search

Ćakule: jesu li Grohlovi borci spremni za penziju?

Treća iz serijala ćakula s Andreom Jović, novinarkom CroL.hr, posvećena ostarjelim alter rock bendovima.


K: Danas vlada konsenzus među kritikom da su Foo Fighters jedan od posljednjih velikih arena rock bendova, što je pomalo ironično s obzirom na to da je bend počeo kao "side projekt bubnjara iz Nirvane" i da je prvi album jako utjecao na emo i pop punk bendove sljedećih nekoliko generacija. Glazba se, naravno, mijenjala kroz iduća dva desetljeća i doista se približila tropima 70s rocka, no ono što se zaista dogodilo jest da su i grunge i alter rock postali dijelom klasičnog rocka, a da je Dave Grohl na puno načina posljednji simbol te kulture. Ono što meni, a pretpostavljam ni mnogima, nije jasno jest kako se to dogodilo. Jesu li Foo Fighters velik, osrednji ili nebitan bend?


A: Kad slušam zadnjih nekoliko albuma Foo Fightersa, odmah se sjetim Pearl Jama. Počeli su u sličnom okružju, ali usudila bih se reći da je Pearl Jam bio daleko alternativniji bend (ne mogu se baš sjetiti da Foo Fightersi imaju pjesme poput "Release", "Rival" ili "W. M. A."). Međutim, nekako su i Pearl Jam putem počeli zvučati kao The Who za novo doba, a Eddie Vedder iskače iz paštete na svakoj rock ceremoniji. Kod Pearl Jama me zato to daleko više iritira - jednom vrlo angsty grupa s frontmenom koji piše pro-choice po rukama, sad grupiji oronulih rokera. Foo Fightersi su uvijek bili nekakvi nenametljivi mainstream rockeri pa mi nije čudno da se druškaju s članovima Led Zeppelina i Van Halena. Sjećam se nekad u srednjoj školi kako sam načula raspravu dva lika od kojih je jedan pričao kako jako voli Radiohead jer voli bendove koji stalno eksperimentiraju, a drugi je objašnjavao da on voli Foo Fighterse jer su rokeri. Istina je između - želiš Radiohead jer ti treba pametna i uzbudljiva glazba, ali nekad dobro dođe i malo rock klasike neopterećene, rekla bih, mačizmom žanra. Mislim da su osrednji bend s jako simpatičnim frontmenom i na pitanje volim li ih, odgovorila bih da mi je Dave Grohl drag.


K: Da, slažem se da spadaju u kategoriju bendova s jako dobrim materijalom za vrlo pošteni greatest hits. Nijedan album nije izvrstan, čak ni vrlo dobar, ali imaju sjajne pjesme. Mislim da si na tragu nečeg kad kažeš da ti je Grohl drag. Da on nema takvu jednostavnu, dobrodušnu osobnost, mislim da bend nikad ne bi niti toliko izdržao niti bio toliko popularan. On je Keanu Reeves muzike, očekuješ da bude pristojan i povremeno kaže "Woah!".


A: Slažem se, i mislim da je njegova osobnost ono što mi ublažava očigledno rokističke tendencije benda. Primjerice, da su Avenged Sevenfold ili Kings of Leon snimili "Sonic Highways", rekla bih ugh, odvratni mačo šupci. Ali kad ga snime Foo Fightersi, nekako mi se gubi ta aura toksičnosti. Iako smatram da je "Sonic Highways" u oba slučaja užasan album. Budući da mi Dave Grohl ne transmitira nikakvu toksičnu energiju, sve mi to skupa čini Foo Fighterse simpatičnijim bendom i sigurnim izborom za old school rokiste.


K: Slažem se, mada znamo oboje da boli kurac old school rockiste za toksičnost. Koncept "Sonic Highways" toliko je pretenciozan i isprazan da ga je mogao izvesti samo netko s neiskvarenom vjerom u "moć rocka", a da ne djeluje kao demetni grandoman. No, ima ta njegova simpatičnost i drugu stranu. Naime, i vokalno, a bome često i u naboju samih pjesama, manjka mu karizme zbog koje bih rekao "u, Foo Fightersi, strašan bend". Čak i kad radi energične pjesme poput "Monkeywrench", "All My Life" ili "The Pretender", zvuči kao da izvodi cosplay rokerskog bijesa. Dobiješ dojam da je svaki put kad je Cobain razbio gitaru došao s metlom i počistio nered. Tu dolazimo do još jednog problema - ne samo u Nirvani nego i kasnije, Dave je volio surađivati s ljudima poput Josha Hommea ili Trenta Reznora, koji su jednostavno karizmatičniji i zanimljiviji autori.


A: AHAHA, Dave s metlom! Ako se i šališ, sjećam se da sam gledala making of the video za "The Pretender" i da je Dave na kraju videa samo spustio gitaru na pod, nije ju razbio jer je skupo. Ali da, imala sam takvu nekakvu misao, a ti si to dobro uobličio - zaista nije karizmatičan. Previše je benigan za to. To mi je uvijek bilo smiješno kad čujem "The Pretender". Kaže on what if I say I’m not like the others, a ja se mislim u sebi: "Dave, ali jesi". Ali dobro, na stranu sve to, kako ti se dopada novi?



K: Solidan. "Waiting for the War" je jako dobar singl. Malo mi je lošiji od "Concrete and Gold", no puno bolji od "Sonic Highways". Dave je učinio albumu medvjeđu uslugu kad ga je usporedio s "Let’s Dance".


A: LOL, meni je "Waiting for the War" najgora stvar na albumu - za nju sam si zabilježila da je "totalni relapse" u te dosta bezlične balade kakvima su Foo Fightersi oduvijek, a Pearl Jam, recimo, odnedavno skloni. Meni se album sviđa, zabavan je, kratak i nepretenciozan, svakako na dobrom tragu kao i "Concrete and Gold". Kao da nastavlja ono što je Hawkins pokušao na onom Frankenstein albumu "Kota", samo puno uspješnije. "Making a Fire" mi je najbolja stvar, ima taj neki feeling soundtracka za teenage hero film, što baš i nije kompliment, ali hej. Nažalost, prilično sam sigurna da nikad neće snimiti "Let’s Dance".


K: Meni su te bezlične balade u ovoj fazi oba benda najbolje jer ne pokušavaju biti ni trendovske, ni mladenački energične, ali ok, stvar je ukusa.

A: Jasno, znaš da ja volim da drma, hehe. Ali dobro, sve u svemu, album koji im daje solidan alibi da i dalje idu na turneje.


K: Evo za kraj jedna misaona vježba i za tebe i za mene i za sve koji čitaju. Što bi bilo i kako bismo reagirali da je ovo prvi, a ne deseti album nekog benda? Može li ovakav album privući pozornost izvan brojem nezanemarive, ali ipak tvrdokorne fanovske baze?


A: Da je ovo prvi album, rekla bih "pa, ovo je bilo zabavno", zaključila da nikad neće biti ništa od tog benda i vjerojatno ga ne bih poslušala ni dvaput. Tako da, vjerujem da nećemo vidjeti Generaciju Z na koncertima Foo Fightersa.


K: Ali "The Reason" Hoobastanka je ogroman hit na Tik Toku pa nikad ne znaš hoće li se i "My Hero" ili "Everlong" na sličan način memeficirati. Ako se to i dogodi, ne sumnjam da će Dave to dočekati s osmijehom.


A: Istina, ali i da postane meme, vjerojatno bi trajala samo do sljedećeg random Tik Tok hita. Kad smo kod Tik Toka, jesi li vidio spot naše eurovizijske predstavnice?


K: Da. Ma ja samo čekam da Vuco prilijepi obećane Živo blato gitare preko sljedećeg Brigitinog singla. Kakva domaća BIllie Eilish kad imaš pastirski trap folk rock. To bi bilo čudovište koje bi sve progutalo.


A: Sva sreća pa sam morala promijeniti prebivalište da ne budem u iskušenju da mi ruka na izborima poleti na Sinišu.


88 views

Recent Posts

See All
bottom of page