top of page
Search

Prva pop zvijezda generacije Z?

Premda glazba Billie Eilish vuče korijene iz brojnih izvora, svi ti utjecaji se stapaju u vrlo osebujnu mješavinu.


When We All Fall Asleep, Where Do We Go? (Darkroom/Interscope, 2019.)


Debi 17-godišnje Billie Eilish sjajan je primjer utjecaja interneta na generaciju Z, prvu generaciju koja je uz njega odrasla od malih nogu. "When We All Fall Asleep, Where Do We Go?" nastavlja putem viralnih singlova "Ocean Eyes", "Bury Your Friends" i "When the Party’s Over" te predstavlja terror pop, kako je njenu glazbu vrlo precizno opisala Laura Snapes u recenziji albuma u Guardianu, u punom, eklektičnom sjaju.


Premda glazba na "When We All Fall Asleep, Where Do We Go?" vuče korijene iz brojnih izvora - minimalističkog popa Lorde, rezignirane baladerije Lane Del Rey, sub bass zvučne arhitekture pokupljene iz dubstepa i trapa, indie folka (možemo tako nabrojati još desetak referenci bez većih problema) - svi ti utjecaji se stapaju u jednu vrlo osebujnu mješavinu. Pomaže i to što Bille Eilish i njen brat i producent Finneas O'Connell vrlo često grade pjesme na za pop standarde neobičan način, s puno promjena instrumentala, tzv. beat switcheva pokupljenih iz hip hopa. Takav pristup s jedne strane pojačava filmičnost i dinamiku pjesama, koje se često doimaju kao pop ekvivalenti horor filmova u smislu da tihi intimni trenutak slijedi nagli izljev buke i energije kao svojevrsni audio ekvivalent "jumpscarea", a s druge ojačava upečatljivost refrena kad se pojavi kao u sjajnoj "you should see me in a crown".



Osim na eklektičnost u odabiru stilskih utjecaja i vizualni stil koji podjednako podsjeća na anime i Marilyna Mansona, posljedice internetske konzumacije osjete se i odabiru tematike. U rasponu od lucidnih snova do paranoidnog nepovjerenja u međuljudske odnose, sve je oblikovano životom koji se podjednako odvija u digitalnom koliko i realnom svijetu. Sve to skupa čini Billie Eilish potencijalno prvom velikom pop zvijezdom generacije Z, uključujući i vrlo internetske greške poput nevjerojatno drskog i nepotrebnog posvajanja melodijske linije refrena "Hallelujah" Leonarda Cohena u "i love you".

169 views

Recent Posts

See All
bottom of page