top of page
Search

10/2H: najbolje iz 2022. ... do kraja

Pregled omiljenih mi albuma druge polovice godine u znaku je manjih ostvarenja. Možda je to i rezultat dominacije uobičajenih sumnjivaca na većini dosad objavljenih lista. Prvi dio liste obilježen znatno poznatijim imenima je ovdje.


10. Richard Dawson - The Ruby Chord (Weird World)

Britanski kantautor Richard Dawson ne prestaje nizati začuđujuća ostvarenja. Njegov psihodelični folk nije za svakoga, pogotovo ne u maksimaliziranom osamdesetominutnom pakiranju u kakvom je ovdje predstavljen, no strpljivi slušatelj će tim više biti nagrađen nepredvidljivim i osebujnim slušanjem.


9. Beth Orton - Weather Alive (Partisan Records)

Ne događa se često da netko snimi svoj najbolji album nakon više od dvadeset godina karijere, no Beth Orton je napravila baš to. “Weather Alive” je introvertirano, ali toplo ostvarenje koje plijeni svojom pažljivo osmišljene atmosferom i delikatnim pripovjedačkim potezima.


8. Holy Fawn - Dimensional Bleed (Triple Crown Records)

Drugi album post metal benda iz Arizone pažljiv je spoj raznih utjecaja u rasponu od black metala, do indie rocka i neonske evokativne elektronike na tragu M83. Unatoč eklektičnim utjecajima, “Dimensional Bleed” zaokruženo je, cjelovito slušanje unutar kojeg se isprepliće cijeli niz emocija. Posebna pohvala ide za upotrebu clean vokala koji ne prelaze rub kiča, što je čest slučaj u suvremenoj “žestokoj” glazbi.


7. Chat Pile - God’s Country (The Flenser)

Chat Pile imaju sve potrebna obilježja velikog noise benda - agresiju, energiju i uvjerljivo prenesen provincijski očaj. “God’s Country” je debi prepun strasti, ali i zaglušujućeg osjećaja klaustrofobije koji album izdiže u sfere egzistencijalističkog horora.


6. Comet is Coming - Hyper-Dimensional Expansion Beam (Impulse)

Shabaka Hutchings je raspustio Sons of Kemet, no zato novi album njegovog kozmičkog jazz rave projekta Comet is Coming pokazuje da su stvari daleko od kraja. Izrazito plesan album dostojan svog naslova.5. Lucrecia Dalt- ¡Ay!

Kolumbijska kompozitorica s berlinskom adresom predstavila se ovim albumom kao neobična, ali izrazito zanimljiva kantautorica. Organsko-anorganske teksture miješaju se s latinoameričkim ritmovima i noirovskom atmosferom stvarajući izrazito atemporalan osjećaj.


4. Rachika Nayar - Heaven Come Crashing (NNA Tapes)

Ambijentalna glazba rijetko je himnična, no “Heaven Come Crashing” posjeduje vrlo zanimljivu “upaljače u zrak” kvalitetu netipičnu za žanr. Nayar si je ovim egzaltiranim ostvarenjem lako moguće otvorila put za potencijalnu karijeru u filmskoj industriji.


3. Black Midi - Hellfire (Rough Trade)

Treći i dosad najambiciozniji, ali i najpolarizirajući album benda koji se voli ili mrzi. Black Midi ne samo da se ne boje biti over the top, oni do apsurda propituju granice narativnog i instrumentalnog ukusa. U godini kad su se The Mars Volta, možda i najistaknutiji prog punk bend 21. stoljeća vratili neočekivanim soft rock albumom, Black Midi su snimili svoj “Frances The Mute”, album toliko intenzivan i neobuzdan u svojoj kreativnosti da neprestano zvuči kao da će se rasprsnuti.


2. Caterina Barbieri - Spirit Exit (light-years)

Caterina Barbieri koristi modularni synth kao da je tradicionalni instrument. Njene melodije su istodobno pastoralno umirujuće i distopijski prijeteće. “Spirit Exit” je fascinantan album koji pokazuje da nismo još ni približno iscrpili ekspresivnu i emotivnu snagu sintetiziranih instrumenata.


1. Ashenspire - Hostile Architecture (Aural Music)

Teatralni škotski post black metal bend Ashenspire se na svom drugom albumu posvetio vrlo specifičnoj temi materijalne nejednakosti u urbanom okruženju. Tema sama po sebi vuče određenu dozu didaktičnosti i propovijedanja preobraćenima, no ekspresivnost i poetski dar Alasdaira Dunna drže ovaj materijal podalje od političkog trakta. Možda još od Godspeed You! Black Emperor nije bilo benda koji je znao ovako eksplicitne političke poruke zamotati u ambicioznu i dramatičnu glazbu.Časni spomeni:

Scarcity - Aveilut

Panda Bear & Sonic Boom - Reset

Moin - Paste

Fatboi Shariff x Noface - Preaching in Havana

billy woods X Messiah Music - Church

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page