top of page
Search

Čajanka s kaotičnim umirovljenikom

Slično kao i nedavni albumi The Stooges i samog Iggyja, "Teatime Dub Encounters" s Underworldom je tekstualno uronjen u nostalgiju, melankoliju i reminiscenciju pa cjelina funkcionira kao dugački oproštaj.

Teatime Dub Encounters (Caroline, 2018.)


Underworld i Iggyja Popa povezuje kultni soundtrack za Trainspotting koji su obilježile upravo njihove "Born Slippy" i "Lust for Life". Dvadeset tri godine kasnije, ta veza je formalizirana ovim ad hoc EP-jem, nastalim nakon što je Rick Smith pozvao Iggyja na čaj.
"Teatime Dub Encounters" svoj izričaj gradi na stvarima koje su ovim izvođačima zajedničke: sklonosti polu spoken word izričaju i repeticiji. Uvodna "Bells & Circles" je praktički Iggyjev stand up nastup preko hipnotizirajućeg groovea za kakav su se Underworld odavno specijalizirali. Naizmjence duhovita i iritantna, Iggyjeva tirada podsjeća koliko se svijet promijenio, ali to što nema više pušenja na letovima i mladih Kubanaca koji te iste letove otimaju za sitnu otkupninu i nije neka šteta. Forma slobode koju Iggy ovdje zagovara ionako je dio nekih drugih vremena, no on je i sam toga svjestan.

Slično kao i "Ready to Die" The Stooges te Iggyjev nedavni solo album "Post Pop Depression", "Teatime Dub Encounters" je tekstualno uronjen u nostalgiju, melankoliju i reminiscenciju pa cjelina funkcionira kao dugački oproštaj. Koliko god na trenutke bio nepodnošljivo adolescentski nezreo, što je posebno nezgodna osobina za sedamdeset jednogodišnjaka, Iggy je ovdje mahom nefiltriran, izravan i emotivan, posebice na delikatnoj "I’ll See Big" u kojoj preko sunčanih syntheva prepričava vlastite propuste i manjkav osjećaj koji izaziva slava.


"Trapped" je nekako najviše "popovska" stvar na cijelom EP-ju.

No drug, no drug, no drink's gonna help me no more,

nariče Iggy preko instrumentala koji je jednakim dijelovima i Suicide i Sisters of Mercy, da bi potom zaključio

And even though I'm here and now

I'm never really anywhere.

Te riječi funkcioniraju kao pomirljivo sjetan zaključak jedne duge, frenetične karijere ostale u nekom drugačijem vremenu.


50 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page