top of page
Search

Ledeno obiteljsko stablo

Ako Eskimi imaju 50 riječi za snijeg, onda Lemire ima barem pedeset načina da prikaže tugu. Svaki od njih je duboko ljudski i potresniji tim više što je svakodnevniji i banalniji.


Jeff Lemire - Okrug Essex (Fibra, 2018.)

Kanadski scenarist i crtač Jeff Lemire jedno je od zapaženijih autorskih imena suvremenog stripa, a u svojoj je dosadašnjoj karijeri radio na svemu od malih nezavisnih projekta do velikih franšiza poput "Green Arrow" ili "Old Man Logan". Bez obzira smješta li svoje stvaralaštvo u male ruralne sredine ili super herojske svjetove, Lemire u njega unosi vrlo osoban pogled na život obilježen prepoznatljivo melankoličnom, čak depresivnom atmosferom i minimalistički okarakteriziranim, ali jasno definiranim likovima. Okrug Essex jedno je od njegovih najpoznatijih djela i, uz također kompletno autorski serijal "Sweet Tooth", predstavlja ostvarenje koje ga je lansiralo među najcjenjenije strip scenariste posljednjih petnaestak godina.

Originalno objavljen u nastavcima tijekom 2008. i 2009. za Top Shelf Publishing i kasnije sakupljen kao cjelovita knjiga, strip je od polovice prošle godine dostupan i na hrvatskom tržištu u standardno kvalitetnom Fibrinom izdanju.


"Okrug Essex" labavo je povezana trilogija priča nadahnutih Lemireovim odrastanjem u istoimenom djelu kanadskog Ontarija. Prvi dio "Priče s farme" tematizira odrastanje Lestera, dječaka kojem je majka preminula i ostavila ga na čuvanje ujaku, dobroćudnom, ali krutom Kenu. Kako bi se otrgnuo od stvarnosti, Lester bježi u svijet superherojskih stripova i pronalazi neobično prijateljstvo u liku Jimmyja LeBeufa, nekadašnjeg hokejaša koji nakon nezgodnog udarca u glavu radi na benzinskoj crpki i kojeg zbog toga svi doživljavaju "sporim". Drugi i najduži dio, "Priče o duhovima", bavi se odnosom Loua i Vincea LeBeufa, dva brata hokejaša koji su iz Essexa otišli u Toronto kako bi napravili sportsku karijeru, smještenim u pedesete godine prošlog stoljeća. Završni dio, "Seoska sestra", donosi više detalja o Anne Quenneville, medicinskoj sestri koja brine o senilnom Lou LeBeufu, jednom od braće iz druge priče.


Kroz sve tri priče Lemire provlači obiteljsko stablo koje se proteže od 1917. do 2008., odnosno godine kad je strip objavljen. Oslonjen na škrti crtež koji prikazuje isti takav okoliš i iste takve likove, "Okrug Essex" je strip koji s ljubavlju tretira svoje protagoniste čije su fizionomije grube poput zime i hokeja, dva motiva kojima se ove priče neprekidno vraćaju. Lemireovi junaci malo govore, ne zato što nemaju što reći, nego zato što osjećaju da nemaju zašto i kako. U "Priči o duhovima" ostarjeli Lou LeBeuf, nagluh i onemoćao, izgubljen između sadašnjosti i žaljenja iz prošlosti, osuđen je na život u vlastitoj glavi, prepušten stvarima koje nije rekao i napravio, a možda je trebao. U toj vrsti tematike o propustima, gubicima i krivim procjenama, Lemire jednostavno briljira. "Postoje dva načina da se bude sam na ovom svijetu… izgubiti se u gomili… ili potpunoj izolaciji", kaže Lou u nekoliko navrata i to je sukus ovog stripa. Ako Eskimi imaju 50 riječi za snijeg, onda Lemire ima barem pedeset načina da prikaže tugu. Svaki od njih je duboko ljudski i potresniji tim više što je svakodnevniji i banalniji.


"Okrug Essex" jedno je od onih stripovskih remek-djela koje govore o životu na način koji prelazi medij i postaje otisak stvarnosti. Iste one stvarnosti koja je često toliko efemerna i nebitna sve dok vas ne preplavi i proguta kao većinu junaka ovog stripa.


722 views

Recent Posts

See All
bottom of page